Din Găgăuzia, despre aderarea R. Moldova la UE: „Țara își va pierde suveranitatea, teritoriul, religia și pacea” vs. explicațiile analiștilor
La 25 iunie, la doi ani și două zile de la acordarea statutului de țară candidată, Republica Moldova a participat la prima conferință interguvernamentală la nivel ministerial pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În această toamnă, la 20 octombrie în R. Moldova se va desfășura un referendum constituțional în acest sens. „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Am decis să mergem cu această întrebare în UTA Găgăuzia.
Acolo am găsit cetățeni care au recunoscut că vor boicota referendumul și bazându-se pe mituri, evocă temerile aderării R. Moldova la UE.
Frica acestora este „pierderea teritoriului, a suveranității, a religiei, legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex și chiar izbucnirea unui război armat”.
Experții dau vina pe dezinformare și pe influența rusească din regiune.
Am colectat din „temerile” cetățenilor, le-a analizat și demontat, pe rând, cu ajutorul experților.
Am ajuns în autonomia găgăuză în săptămâna în care Evghenia Guțul s-a întors din Federația Rusă, după ce a participat la parada de 9 mai de la Moscova, alături de oligarhul fugar Ilan Șor și parlamentara Marina Tauber. Toți trei au purtat panglică bicoloră și au ascultat discursul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Orașul Comrat ne întâlnește cu drapelul autonomiei găgăuze fâlfâind, cu o biserică impunătoare cu acoperiș auriu și florile deja uscate de la monumentul lui Lenin.
La intersecția străzii Lenin cu strada Sovietică, îl întâlnim pe Ivan. Bărbatul ne povestește că a muncit în Uniunea Europeană, „știe cum e rânduiala acolo” și e împotriva faptului ca R. Moldova să devină parte a Uniunii Europene.
Citiți continuarea articolului AICI și AICI.
Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Construirea comunicării strategice pentru combaterea dezinformarii rusești în Moldova”, implementat de „Expert-Grup” în parteneriat cu Centrul de Studii Europa de Est, cu sprijin financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei. Autorul este singurul responsabil pentru informațiile furnizate în articol.