Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Diferență de 2% între punctajul…

Diferență de 2% între punctajul lui Trump și Harris: cine a acumulat mai multe puncte în primul sondaj național realizat de la retragerea lui Biden

Foto: Getty Images

În primul sondaj național realizat de la retragerea lui Joe Biden, Kamala Harris îl devansează pe Donald Trump cu două puncte procentuale, arată un sondaj realizat în perioada 21-22 iulie de Ipsos, în colaborare cu Reuters.

Noul sondaj, realizat luni și marți, a urmat după Convenția Națională Republicană, unde Trump a acceptat joi oficial nominalizarea, dar și după anunțului lui Biden de duminică că părăsește cursa și o susține pe Harris.

Astfel, conform rezultatelor, Harris a acumulat 44%, în timp ce Trump ⎻ 42%, cu o diferență în marja de eroare de 3 puncte procentuale.

Harris și Trump erau la egalitate cu 44% într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump conducea cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie, ambele cu aceeași marjă de eroare.

Un agent de sondare din cadrul campaniei lui Trump a minimalizat orice sondaj care arată o creștere a sprijinului lui Harris, susținând că este probabil ca aceasta să înregistreze o creștere temporară a popularității din cauza acoperirii mediatice extinse a noii sale candidaturi.

„Această creștere este probabil să înceapă să se manifeste în următoarele câteva zile și va dura o perioadă”, a declarat Tony Fabrizio, specialist în sondaje, într-o notă distribuită reporterilor în cadrul campaniei lui Trump.

Candidații se așteaptă adesea la o creștere după acceptarea oficială a nominalizării partidului lor în cadrul unor convenții televizate, precum cea organizată de Trump săptămâna trecută. Dar sondajul nu a arătat niciun semn în acest sens, notează Reuters.

Harris, considerată mai inteligentă decât Biden și Trump

Aproximativ 56% dintre alegătorii înregistrați au fost de acord cu afirmația că Harris, care are 59 de ani, este „ageră din punct de vedere mental și capabilă să facă față provocărilor”, comparativ cu 49% care au spus același lucru despre Trump, în vârstă de 78 de ani.

Doar 22% dintre alegători l-au evaluat astfel pe Biden. Acesta, fiind în vârstă de 81 de ani, și-a încheiat eforturile de realegere după o dezbatere cu Trump în care s-a bâlbâit adesea și nu a reușit să contracareze agresiv atacurile lui Trump care includeau falsuri.

Sondajul, care a fost realizat online, a intervievat 1 241 de adulți americani din întreaga țară, inclusiv 1 018 alegători înregistrați.