Diaspora răspunde. Scrisoare către președinte: „Respectul nu se impune, dar se câștigă”
Domnule Președinte,
De ceva timp încerc să înțeleg de ce diaspora nu ar trebui să-și exprime votul la alegeri prezidențiale? Eu m-am născut în Moldova, mi-am petrecut copilăria pe dealurile Moldovei, am țesut la covoare moldovenești, bunelul mi-a citit poveștile lui I. Creangă, mă mândresc cu tradițiile moldovenești, îi învăț pe copii limba română, le povestesc lor despre viața în Moldova, cu mândrie le povestesc olandezilor despre cultura moldovenească, oamenii, vinul din Moldova.
Mă mândresc nespus de mult când întâlnesc moldoveni care reușesc să dezvolte o afacere, să ocupe poziții semnificative sau își găsesc locul lor peste hotarele țării. Nu am uitat de rădacini, după ce m-am stabilit în Olanda am demarat campanii de caritate pentru copiii și batrânii din R. Moldova. Totuși, nu ințeleg de ce nu aș avea același drept să particip la determinarea viitorului țării, eu doar dețin cetățenia R. Moldova… Să vedem ce spun Constituția și Codul Electoral:
- Constituția R. Moldova: Așadar, am hotărât să răsfoiesc prin articolele Constituției țării noastre. Am dat de articolul 16.2 care spune că „Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.” Dumneavoastră, Președintele R.M. care aveți rolul de a participa la negocieri, purta tratative, încheia tratate internaţionale în numele țării, cunoașteți foarte bine că Republica Moldova s-a obligat să onoreze drepturile omului in conformitate cu tratatele internaționale pe care le-a semnat, la fel și in conformitate cu art. 8 al Constituției. Fiind jurist, concluzionez ca toți cetățenii RM au aceleași drepturi indiferent de apartenența politică, naționalitate, origine politică sau locul lor de reședință. Prin urmare, nu văd baza legală pentru care ar trebui să se facă deosebire dintre cetățenii care au reședința în RM, Federația Rusă, Olanda, Italia, Franța, SUA, Canada sau o altă țară atât timp cât sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Diferența se face dintre toți cetățenii RM care nu locuiesc în Republica Moldova? Sau excepție o fac acei stabiliți în Federația Rusă?
- Codul Electoral al Republicii Moldova: Am verificat dacă Codul prevede careva restricții la dreptul de vot în diasporă. Art. 11 al Codului stipulează ca „Dreptul de a alege îl au cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege”. Am verificat mai multe surse, dar nu am putut identifica nici un caz care ar spune că cetățenii RM, care nu au resedința în țară, sunt privați de dreptul de vot.
Reiterez, Constituția RM conferă toturor cetațenilor dreptul de vot. Toate discuțiile și dezbinările la acest capitol sunt neconstituționale.
Garantul drepturilor omului: În calitate de Președinte al țării noastre, luând in cosiderare faptul că Președintele, în conformitate cu art. 77(2) al Constituției reprezintă statul, suveranitatea caruia îi aparține poporului (art. 2(1) al Constituției RM), îmi este foarte greu să accept că dumneavoastră, flagrant și public, încălcați Constituția țării și responsabilitățile dvs, dezbinând, astfel, poporul. Dumneavoastră aveți obligația să reprezentați tot poporul, indiferent de apartenența politică a cetațenilor și locul lor de reședință. Rolul domneavoastră este de a garanta demnitățile omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic (art 2 (1) Constituția RM).
Dacă Republica Moldova ar fi într-adevăr un stat de drept, eu aș iniția o procedură juridică pentru a vă trage la raspundere pentru discriminare și neîndeplinirea responsabilităților dumneavoastră, pentru care sunteți plătit din impozitele contribuite de către cetățenii R.Moldova.
Cred că ați auzit că respectul nu se impune, dar se câștigă. V-ați întrebat pentru ce oamenii acestei țări ar trebuie sa vă respecte? Pentru mizeria economică sau morală în care trăiesc? Pentru șansele inegale la educație sau șansele de a găsi un lucru bine plătit, pentru lipsa de respect cu care guvernanții îi tratează? Dumneavoastră stiți câți bătrâni în 2020 nu au acces la apă prin conductă și cară apă de la fântână chiar pe timp de iarnă? Știți câți copii merg flămânzi la școală? Ce să mai vorbim de faptul că nu au acces la așa luxuri ca sport, lecții de șah sau pian/chitară? Stiți câte mii de persoane cu dizabilități sunt în RM și câți din ei au un scaun rulant să iasă afară sa comunice cu oamenii sau să se bucure de soare? V-ați întrebat care este tempoul de dezvoltare în țările europene , în timp ce Moldova ramâne tot mai mult și mai mult în urmă, micșorând șansele de competiție pe piața internațională? Rolul moral al președintelui este să intersecteze paralela creată între popor și demnitarii ei.
Și pe final, viața peste hotarele Moldovei nu e un paradis, moldovenii plecați trebuie să învețe limba, să se integreze, să depună un efort triplu, pentru a reuși să-și ajungă scopurile. Dorul de țara este sfâșiitor, dar trebuie de mers înainte. Nu se dau pomene moldovenilor care se află în afara Moldovei, dar acei moldoveni au șanse de a se realiza într-un sistem care funcționează adecvat spre deosebire de cel al R. Moldova.
Viorica Hagagg, cetățean al R. Moldova, din Olanda.