Detalii din sentința medicului condamnat pentru malpraxis. „Știe că copilul a fost traumat şi că toată viaţa va avea probleme”
Un medic obstetrician-ginecolog a fost condamnat la închisoare pe un termen de 2 ani, cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 3 ani. Procuratura a învinuit medicul de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, fapt ce s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a unui nou-născut.
Conform sentinței Judecătoriei Chișinău, „instanţa de judecată constată că învinuirea înaintată de acuzarea de stat şi-a găsit confirmare deplină, probele cercetate în ședința de judecată, au confirmat pe deplin şi fără ambiguităţi vinovăţia acesteia”.
„Din discuţie cu doamna Stela a înţeles că nu o să mai poată lucra cu d-ei în continuare dacă nu va naşte la ea”
Procuratura municipiului Chișinău a anunțat despre pronunțarea unei sentințe de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe o cauza penală de învinuire a unui medic obstetrician-ginecolog de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale.
În expunerea ultimului cuvânt acordat inculpatei, aceasta a menționat că, „asistenţa acordată pacientei a fost chiar mai mult decât la alt pacient, deoarece şi ea este moaşă şi a fost în echipa ei. A depus un efort mare, dar nu ştie ce a încălcat”.
Medic Malpraxis by Ziarul de Gardă
La întrebările participanților la proces partea vătămată a declarat că, „nu a avut o înţelegere cu doamna Stela (Stela Mocanu, medicul obstrician-ginecolog, n.r.) să nască la ea, intenţiona să nască la Repromed, unde a născut a doua oară, dar cu o săpătmână înainte, din discuţie cu doamna Stela a înţeles că nu o să mai poată lucra cu d-ei în continuare dacă nu va naşte la ea. Aşa a înţeles ea”, se arată în sentința instanței.
„În fişa medicală nu sunt descrise adecvat evoluţia naşterii, starea fătului şi a mamei”
„După ce copilul s-a trezit a fost transferat la prematuri. Acolo, la fel, doamna doctor îi zicea că stie că copilul a fost traumat şi că toată viaţa va avea probleme. Copilul are gr. 1 dizabilitate, face reabilitare de la 2 luni şi până la ziua de azi”, a declarat mama copilului în instanță.
În cadrul ședinței de judecată au fost prezentate mai multe rapoarte de expertiză medico-legale, conform cărora s-a stabilit că „în fişa medicală nu sunt descrise adecvat evoluţia naşterii, starea fătului şi a mamei, diagnosticul în naştere, manipulaţiile întreprinse şi argumentarea necesităţii efectuării manoperelor, a tacticii medicale în naştere, fapt ce nu confirmă examinarea şi investigarea medicală completă pentru stabilirea unui diagnostic amplu, complet, cu ulterioară evaluare a tacticii medicale şi a riscurilor în naştere. Dacă medicul obstetrician examina pe deplin gravida, putea să prevadă o eventuală naştere obstructivă, să evalueze riscurile naşterii prin căile naturale şi să aleagă metoda chirurgicală de finisare a naşterii – prin operaţia cezariană”, se arată în raport.
Instanţa de judecată a constatat că învinuirea înaintată de acuzarea de stat şi-a găsit confirmare deplină, or, „argumentele invocate de apărătorul inculpatei, cu referire la lipsa faptei infracționale prevăzute de art. 213 lit. a) din Codul penal nu pot fi reţinute atâta timp cât probele cercetate în ședința de judecată, au confirmat pe deplin şi fără ambiguităţi vinovăţia acesteia, iar raţionamentele aduse în sprijinul acestor afirmaţii au un scop de a evita răspunderea, mai mult decât atât, probele acuzării nefiind combătute prin alte probe pertinente şi concludente de către partea apărării”, se arată în sentință.
„Datele privind administrarea medicamentelor, nota bebelușului la naștere au fost șterse cu corectorul și scrise altele”
„Astfel, cu toate că inculpata pretinde că a acţionat în cadrul legal, instanţa de judecată stabileşte că, anume ea, a admis încălcări în metodele de acordare a asistenţei medicale, (conform diagnosticului medical la copilul născut a fost prezentă suferinţa fetală acută – travaliul şi naşterea complicată cu o anomalie de ritm cardiac al fătului), ceea ce, conform Ghidului „C” Naţional de perinatologie, este o indicaţie pentru operaţie cezariană ce nu a fost efectuată, dar a fost luată decizia finisării naşterii prin extracţie pneumatică(…). Medicul trebuia şi putea să prevadă o eventuală naştere obstructivă prin examinarea mai profundă a gravidei, să evalueze riscurile naşterii prin căile naturale, şi să aleagă metoda chirurgicală de finisare a naşterii prin operaţie cezariană”, constată instanța de judecată.
Instanța a aplicat în privința Stelei Mocanu măsura preventivă prin care a obligat-o să nu părăsească țara, până când sentința va deveni definitivă. La fel, de la inculpată se va încasa în folosul bugetului de stat pentru cheltuielile judiciare suma de 28 de mii de lei. Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani.
Anterior, acest caz a fost în vizorul public, când portalul Sănătateinfo.md a publicat declarațiile soțului femeii care a născut, unde acesta declara că „datele privind administrarea medicamentelor, nota bebelușului la naștere au fost șterse cu corectorul și scrise altele”.