Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii din carierele magistraților aleși…

Detalii din carierele magistraților aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor pentru a fi membri în Colegiile CSM

Sursa: CSM/Facebook

Adunarea Generală a Judecătorilor a ales joi, 19 decembrie, noii membri ai Colegiului disciplinar și ai Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, „acțiune ce constituie un pas important pentru consolidarea responsabilității și integrității în sistemul judiciar”, conform Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, noii membri desemnați, prin vot secret, în Colegiul disciplinar sunt:

  • Lucia Bagrin, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani (252),
  • Valentina Stratulat, Judecătoria Ungheni (206),
  • Natalia Bondarenco, Curtea de Apel Cahul (184),
  • Lilia Potînga, Judecătoria Ungheni (182).

În Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor, judecătorii aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor sunt:

  • Ion Talpa, președintele Curții de Apel Bălți (168),
  • Petru Păun, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani (139),
  • Adrian Cerbu, Judecătoria Criuleni (116).

La procedura de vot au participat 314 de judecători. 

Candidații care au depus dosarele pentru aceste funcții au fost evaluați inițial privind respectarea criteriilor legale de eligibilitate.

Lucia Bagrin

Lucia Bagrin și-a început activitatea în calitate de magistrat la 17 martie 2016, fiind numită în funcția de judecător la Judecătoria Centru, municipiul Chișinău, pe un termen de 5 ani. Aceasta a fost printre judecătorii pe care președinta Maia Sandu a refuzat să-i numească, în 2022, în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Propunerea repetată a fost acceptată de șefa statului în octombrie 2023. Lucia Bagrin a fost propusă de CSM, conform unei hotărâri din 13 noiembrie 2024, pentru a fi numită în funcția de judecătoarea a Curții de Apel Chișinău. Deși a promovat evaluarea integrității, aceasta a refuzat publicarea deciziei Comisiei Vetting.

Valentina Stratulat

Valentina Stratulat a fost numită, pe un termen de cinci ani, magistrată la Judecătoria Ungheni în decembrie 2014. Prin decretul președintelui din 12 Februarie 2020, Valentina Stratulat a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Aceasta a promovat evaluarea integrității, dar nu a participat la audierile publice. Totodată, decizia Comisiei Vetiing nu a fost publicată, după ce candidata a refuzat.

Natalia Bondarenco

Natalia Bondarenco ocupă funcția de președintă interimară a Curții de Apel Cahul, după ce CSM a admis parțial cererea de demisie a Galinei Vavrin, în decembrie. Bondarenco a activat în perioada 2000-2007 la Judecătoria Cahul, iar din 2007 este judecătoare la Curtea de Apel Cahul. Și Natalia Bondarenco a făcut uz de dreptul său și a refuzat publicarea deciziei Comisiei Vetting.

Lilia Potînga

Lilia Potînga activează la Judecătoria Ungheni din august 2012. Aceasta a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă în septembrie 2017. La fel, Potînga nu și-a dat acordul pentru publicarea decizie Comisiei Vetting.

Ion Talpa

Ion Talpa este, din 7 noiembrie 2013, judecător la Curtea de Apel Bălți. La 28 decembrie 2021, a fost numit în funcția de președinte al acestei instanțe.

Talpa a fost judecător la Judecătoria Bălți în perioada 14 iulie 2005 – 6 noiembrie 2013. În perioada 2002 – 2005, Talpa a deținut funcția de vice-director al Departamentului de Executare a Deciziilor Judiciare, Direcția Bălți. În perioada 1994 – 2002 a lucrat în calitate de executor judecătoresc în cadrul Judecătoriei Bălți. În comparație cu celelalte magistrate care au refuzat publicarea decizie Comisiei Vetting, Talpă a fost de acord. Pe baza informațiilor colectate, Comisia a solicitat clarificări din partea candidatului cu privire la următoarele aspecte:

  • vânzarea unui autovehicul la un preț mai mare și neachitarea impozitului din creșterea de capital;
  • declarația referitoarea la creșterea valorii de piață a unui autovehicul;
  • achiziționat la un preț mai mic;
  • nereguli în declarația de avere;
  • implicarea într-un caz care a avut ca rezultat o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

În final, Comisia a decis că Ion Talpa corespunde criteriilor de integritate etică și financiară și, prin urmare, a promovat evaluarea.

Petru Păun

Petru Păun a fost numit în funcția de judecători la Judecătoria Chișinău în februarie 2018. Inițial a activat la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, acum fiind la sediul Buiucani. Anterior numirii sale în funcția de judecător, a fost asistent judiciar în cadrul aceleiași instanțe. Din 2011 până în 2014, Păun a practicat avocatura. Din 2021 este lector la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, iar din 2022 este formator la Institutul National al Justiției. Magistratul a acceptat publicarea deciziei Comisiei Vetting, potrivit căreia, pe baza informațiilor colectate, Comisia a solicitat clarificări de la candidat cu privire la următoarele aspecte:

  • nedeclararea dreptului de folosință a unui imobil;
  • potențiala proprietate de facto a vehiculelor;
  • condițiile unui contract de împrumut încheiat cu fratele candidatului;

După ce a prezentat mai multe informații, Comisia a decis că Petru Păun corespunde criteriilor de integritate etică și financiară și, prin urmare, a promovat evaluarea.

Adrian Cerbu

Adrian Cerbu a fost, în perioada anilor 2012-2017, judecător la Judecătoria Bălți. Din 2017, este judecător la Judecătoria Criuleni. De asemenea, Cerbu este membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ). Judecătorul este printre cei 7 câștigători ai concursului pentru funcția de magistrat la Curtea de Apel Chișinău. Acesta a asigurat și interimarul funcției de director al INJ, în perioada martie-decembrie 2024. Cerbu a acceptat publicarea deciziei Comisiei Vetting, după ce a promvat evaluarea integrității la fel ca soția sa, Lucia Popescu, care este acum membră a CSM.

Pe baza informațiilor colectate, Comisia a solicitat clarificări de la candidat cu privire la următoarele aspecte:

  • nedeclararea unor conturi bancare;
  • avere inexplicabilă în 2011 și 2020;
  • nedeclararea dreptului de folosință a casei socrilor.

Comisia a decis că Adrian Cerbu corespunde criteriilor de integritate etică și financiară și, prin urmare, promovează evaluarea.

Colegiul disciplinar examinează cauzele disciplinare în privința judecătorilor în funcție și a celor care au demisionat, pentru fapte comise în timpul exercitării funcției de judecător, constată abaterea și aplică sancțiunile disciplinare stabilite în corespundere cu legea. Acest colegiu este format din 4 judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor și 3 reprezentanți ai societății civile, selectați prin concurs și numiți de Ministrul Justiției.

Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor selectează candidații la funcția de judecător și evaluează performanțele judecătorilor. Acest colegiu este format din 3 judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, 2 judecători selectați prin concurs și numiți de CSM, 4 reprezentanți ai societății civile, cu experiență în domeniile dreptului, științelor politice, economiei sau psihologiei, selectați prin concurs și numiți de CSM.