Detalii despre racheta care a căzut la Naslavcea. Lilian Carp: „Nu a fost posibilă depistarea cauzei prăbușirii”
Potrivit președintelui Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, cauza prăbușirii din 31 octombrie a unei rachete în nordul R. Moldova nu a fost încă determinată. Totuși, autoritățile iau în considerare două scenarii, unul dintre care ar putea fi confirmat atunci când partea ucrainească va furniza informațiile de care dispune.
„Din informația care a a fost prezentată, în urma aterizării explozibilului pe acea insulă care aparține R. Moldova, a fost un crater cu o rază de aproximativ 8 metri și cu o adâncime de circa 2 metri. Alte materiale explozibile nu au fost găsite. Nu a fost posibilă depistarea cauzei prăbușirii. Sunt două variante: că ar fi fost dată jos de sistemul antiaerian ucrainean, dar este mai puțin probabil de demonstrat acest lucru, pentru că ar fi avut loc pe teritoriul Ucrainei, dar se ia în calcul că această rachetă ar fi putut cădea și fără a ajunge să-și atingă ținta. Ceea ce spune Ministerul Apărării este că ar fi o rachetă de tip Kalibr, care putea fi lansată de pe o navă maritimă.
Urmează ca în urma investigațiilor făcute de Procuratură, dar și a informațiilor obținute din partea ucraineană, care trebuie să ne spună dacă a zburat sau nu a zburat, pentru că noi nu avem capacitatea să urmărim de unde au fost lansate, în ce perioadă și care a fost traseul de zbor (…).
Aceste incidente sunt posibile oricând atâta timp cât este război în Ucraina”, a afirmat Lilian Carp după ședința comisiei din 9 noiembrie.
Geniștii Armatei Naționale s-au deplasat luni, 31 octombrie, la Naslavcea pentru a cerceta terenul unde a căzut fragmentele din racheta doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, în urma atacului asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei.
Ministerul Apărării informa luni că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova: Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora.
În dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu au fost înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse.
„Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații”, a anunțat MAI într-un comunicat.
Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al R. Moldova: „Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”.
„Ministerul Apărării informează că geniștii Armatei Naționale se deplasează la fața locului pentru a cerceta terenul. Cu informații suplimentare vom reveni pe parcurs”, se arată într-un comunicat.
După acest incident, Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat „persona non grata” pe teritoriul R. Moldova un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Moscova a declarat că va răspunde la decizia R. Moldova de a expulza un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.