Detalii de la șeful Interpol Moldova despre cetățenia rusă a lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”
Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, care deține cetățenia R. Moldova, a Israelului, a primit și cetățenia Federației Ruse în luna ianuarie 2024. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General al Poliției (IGP).
„Din informațiile operative cunoșteam că Ilan Șor din luna ianuarie are cetățenie și respectiv i-a fost eliberat și un pașaport. Mai mult ca atât, cu informația respectivă a fost completată și baza de date Interpol (…). Conform legislației internaționale, niciun stat nu-și extrădează cetățenii proprii, însă, plecând de la premisa că Șor este condamnat, cred că ar fi mai bine să solicitați poziția Ministerului Justiției (…)”, a precizat Viorel Țentiu.
Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nicio cerere de renunțare la cetățenie.
Cu o reacție pentru sursa citată a venit și șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel: „Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”.
Oligarhul Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse. Declarația a fost făcută de fostul deputat fugar într-un interviu pentru un blogger pro-Kremlin.
lan Șor, liderul Partidului „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat pe 13 aprilie 2023 de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.
Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Imediat după pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, Șor i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat. „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.
Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.