Detalii de la Judecătoria Chișinău despre sentința pronunțată în cazul deputatei transfuge Irina Lozovan

Reprezentanții Judecătoriei Chișinău au emis luni, 31 martie, un comunicat de presă prin care vin cu detalii despre condamnarea la șase ani de închisoare a deputatei transfuge Irina Lozovan, care nu s-a prezentat la ședința de judecată în care a fost pronunțată sentința.
În urma cercetării judecătorești, potrivit instanței, s-a stabilit că inculpata, deputată în Legislatura a XI-a a Parlamentului R. Moldova și membră a Partidului „RENAȘTERE”, acționând „în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu alte persoane nestabilite la moment de organul de urmărire penală, care fac parte din conducerea Partidului „RENAȘTERE” și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, ignorând normele ce reglementează modul de finanțare a partidelor politice, a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „RENAȘTERE”, din partea grupului criminal organizat”.
Instanța susține că s-a dispus ca de la data emiterii sentinței, să fie aplicată măsura preventivă – arestarea preventivă, cu anunțarea în căutare a inculpaților. La fel, instanța a dispus ca mijloacele bănești în sumă de 30000 de dolari, recunoscute drept corp delict, să fie trecute în folosul statului.
„(…) Conducătorul grupului criminal organizat, constituit în prealabil, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, având intenția de a fortifica numele Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, care să acumuleze la alegerile locale generale din 05.11.2023 un număr cât mai mare de voturi, iar ulterior să participe la alegerile parlamentare și prezidențiale, pentru a-și întări influența politică, le-a indicat membrilor Partidului „RENAȘTERE”, inclusiv inculpatei, să identifice cât mai mulți primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, oferindu-le în schimb mijloace bănești
În acest sens, inculpata, acționând în scopul indicat anterior, începând cu data de 24.03.2023, a inițiat discuții cu primarul orașului Ocnița, de a renunța la calitatea de membru al Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” și a adera la Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, oferindu-i celui din urmă promisiunea că Partidul „RENAȘTERE”, are o susținere solidă din punct de vedere financiar și că dacă va accepta propunerea ei, va fi recompensat cu 1000000 lei, iar încă 1000000 lei, vor fi alocați primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „RENAȘTERE”. În continuare, după mai multe vizite la birou, la domiciliu și în alte locații în care se întâlneau întâmplător, în vederea aderării acestuia la Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, inculpatul – consilier raional, care acționa la indicația inculpatei, i-a propus primarului orașului Ocnița să meargă în mun. Chișinău, la sediul Partidului „RENAȘTERE”, unde urma să-i fie transmise mijloacele bănești, fiind condiționată primirea acestora de semnarea cererii de aderare la Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE” și informarea publică despre acest fapt.
Astfel, pe data de 2 august 2023, drept urmare a refuzului primarului orașului Ocnița, de a se deplasa la sediul Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, la aceiași dată, în intervalul orelor 17:30 – 18:21, în parcarea magazinului „Metro 1”, situat în mun. Chișinău, inculpatul, care acționa în calitate de complice, i-a transmis primarului, suma de 30000 dolari SUA, bani ridicați de către complice de la sediul Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, care proveneau de la grupul criminal organizat. Cauză penală a parvenit în instanță la data de 9 noiembrie 2023, ulterior, pe data de 14 martie 2024 fiind redistribuită unui judecător specializat. De la 14 martie 2024 până la 31 martie 2025 au fost fixate 45 ședințe de judecată în care au fost audiați 7 martori, vizualizate înregistrări video și ascultate înregistrări audio (măsuri speciale de investigații), cercetate înscrisuri din 29 volume și audiați inculpații.
Referitor la măsura preventivă aplicată inculpaților, menționăm că inculpatei, pe data de 3 martie 2025 i-a fost aplicată obligația de a nu părăsi țara pe un termen de 60 de zile, cu aplicarea consemnului restrictiv la frontieră. Totodată, inculpatul avea aplicată măsura de constrângere – obligația de a se prezenta.
Soluția instanței a fost aceea de a o recunoaște vinovată pe inculpată, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 42 alin. (2), 1812 alin. (5) din Codul penal – acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, din partea unui grup criminal organizat, și de a-i stabili pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 6 (șase) ani, în penitenciar de tip semiînchis, pentru femei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice, pe un termen de 5 (cinci) ani.
Totodată, inculpatul, consilier raional, care a acționat în calitate de complice, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 42 alin. (5), 1812 alin. (5) din Codul penal și i s-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 (cinci) ani, în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice, pe un termen de 5 (cinci) ani (…). Totodată, s-au încasat de la inculpați, în folosul Statului, suma de 7280 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 (cincisprezece) zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani)”, se spune în comunicat.
Pe 31 martie, deputata transfugă Irina Lozovan, afiliată lui Ilan Șor, a fost condamnată la 6 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat. În dosar este vizat și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, consilier raional în Ocnița. Și el a fost condamnat la 5 ani de închisoare.
Procurorul de caz, Gheorghe Caragea, a solicitat magistraților o pedeapsă de 6 ani de pușcărie pentru Lozovan și 5 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis pentru soțul acesteia.
Nici deputata transfugă, care a dispărut din spațiul public imediat după ce colegul său de partid, Alexandr Nesterovschi, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, nici soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, nu s-au prezentat la judecătorie pentru a-și afla sentința. Instanța a dispus anunțarea acestora în căutare.