Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputatul Iurie Reniță spune că…

Deputatul Iurie Reniță spune că Igor Dodon, Dumitru Diacov și Pavel Filip împart între ei funcțiile de ambasadori: „Triste lucruri se întâmplă cu diplomația moldovenească”

Deputatul fracțiunii ACUM Platforma DA, Iurie Reniță, a venit cu acuzații grave în adresa președintelui Igor Dodon, dar și a liderilor PD, Pavel Filip și Dumitru Diacov care ar împărți funcțiile de ambasadori ai Republicii Moldova. „Chestiunea de numire a ambasadorilor a devenit o târguială pe stil balcanic și fanariot între Dodon, Filip și Diacov. Ei împărțesc aceste funcții după bunul lor plac și intereselor pe care le au”, a declarat Reniță.

Deputatul spune că are și argumente, „fapte, nu vorbe”, oferind mai multe nume. Iurie Reniță, fost ambasador al Moldovei în România se arată revoltat că în 2017 a fost re-chemat de la București pentru că ar fi fost numit pe criterii politice, deși spune fostul diplomat, niciodată nu a fost membru de partid și că din 1992 este în slujba diplomației moldovenești. Iar acum, cei care l-au demis, fac parte din târguri politice.

Reniță menționează că 2 dintre colegii săi cu care a lucrat de la crearea ministerului de exterene, Emil Jacotă și Emil Druc, așteaptă de mai bine de 2 luni confirmarea misiunii lor în Azerbaijan și, repectiv în Canada.

„După ce ambii au primit agrementele pentru Canada și Azerbaijan, actuala conducere i-au dat uitării, intenționând să promoveze alte persoane. Se preconizează ca în locul lui Jacotă să fie desemnată o rudă a bașcanului UTA Gagauzia, Irinei Vlah, verișorul ei Valentin Vlah, demersuri promovate de Dodon în colaborare cu Diacov”, spune Reniță.

O altă numire pe aceste criterii ar fi a proaspătului Ambasador cu misiuni speciale, Andrei Popov care, potrivit lui Reniță, urmează să revină la Viena.

„Diacov trebuia să plătească polițele pentru gestul făcut de fostul ministru de externe din 1992, Mihail Popov, care l-a trimis direct de la TASS și Komsomolskaya Pravda din București, la ambasada Moldovei de la Moscova cu rang de diplomat, după ce nu a lucrat nici măcar o zi la minister. În timp ce diplomații trebuiau să lucreze 4-5-6 ani de zile că să ajungă la vreo ambasadă. De unde și acum, Diacov întoarce serviciul pentru revenirea fiul acestuia care urmează să ajungă la Viena, la OSCE și la agențiile specializate ONU de la Viena”, a declarat Iurie Reniță.


În același timp, susține Reniță, liderul PDM, Pavel Filip insistă pe promovarea fostului și actualului său consilier, fostul ministru de Externe, Andrei Galbur la funcția de ambasador în Suedia și prin cumul în Norvegia și Finlanda. „Plahotniuc și Filip l-au adus la ministerul de externe, iar astăzi Filip vrea să ne demonstreze că s-a spalat de umilințele și docilitatea față de Plahotniuc și-l promovează în regatul Suediei”, mai spune deputatul neafiliat.

Persoanele incriminate nu au comentat deocamdată declarațiile lui Reniță. Vom reveni cu reacții imediat cum le vom obține. Responsabili de la Ministerul de Externe au declarat că au urmărit declarațiile lui Iurie reniță, le analizează și urmează să decidă dacă vor reveni cu o reacție.