Deputații sunt îndemnați să evite utilizarea ascensoarelor. Ce măsuri a luat Parlamentul pentru economisirea energiei electrice și termice
Parlamentul anunță marți, 30 decembrie, că a instituit măsuri pentru a economisi consumul de energie electrică și termică. Măsurile au fost luate după ce Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) a emis o decizie care presupune acest lucru, fiind obligatorie și executorie pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale.
Astfel, reprezentanții Legislativului susțin într-un comunicat că iluminatul interior al clădirii va fi redus cu cel puțin 30 %, acolo unde este posibil.
„La fel, iluminatul decorativ și arhitectural a fost deconectat de la sfârșitul săptămânii trecute, imediat după decizia CSE. Funcționarea sistemului de condiționare în birouri a fost sistată, fiind deconectate și unele ascensoare. De asemenea, se depun eforturi pentru reducerea consumului de agent termic.
Totodată, deputații și angajații Secretariatului Parlamentului au fost îndemnați să evite utilizarea ascensoarelor și să opteze pentru folosirea scărilor, să deconecteze aparatele electrice și echipamentele care nu necesită un regim de funcționare permanent etc. Pentru a economisi energia termică, se recomandă reglarea temperaturii interioare la valori mai mici de 19°C și utilizarea termostatelor”, mai spun reprezentanții Parlamentului.
CSE a aprobat vineri, 27 decembrie, în contextul stării de urgență, mai multe măsuri pentru a asigura continuitatea aprovizionării consumatorilor cu energie electrică. Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, pentru a reduce consumul de energie, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor limita iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, vor deconecta vitrinele, iluminatul decorativ, dar și vor limita funcționarea scărilor rulante.
Întreprinderile cu proces de producere energofag vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor de vârf 07.00-11.00 și 18.00-23.00.
De asemenea, administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa anunțul cu recomandarea de a nu folosi ascensorul în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia.
O altă măsură aprobată permite amplasarea temporară, pe perioada stării de urgență, a generatoarelor electrice pe terenurile proprietate publică, adiacente proprietății private, fără coordonarea prealabilă a schemei de amplasare, cu respectarea normelor de siguranță, acces și ordine publică. Administrațiile publice locale și instituțiile publice care dispun de centrale termice care funcționează pe bază biocombustibili solizi le vor utiliza pe acesta, în mod prioritar.
Începând cu 16 decembrie, R. Moldova se află în stare de urgență, în legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană prin nerespectarea de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului. Aceasta ar putea duce inclusiv la întreruperea producției de energie electrică generată de Centrala de la Cuciurgan.