Principală  —  Ştiri   —   Deputații solicitați să nu voteze…

Deputații solicitați să nu voteze azi un proiect care favorizează televiziunile finanțate de oligarhi

Organizațiile neguvernamentale de media au adresat azi un apel către deputații în Parlamentul Republicii Moldova, prin care îi solicitî să nu voteze în pripă pentru proiectul de lege privind Codul Audiovizualului, care ar favoriza televiziunile oligarhilor.

 Doamnelor și domnilor deputați, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media fac apel către domniile voastre să nu votați în lectura a doua proiectele de lege pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova (nr. 218 din 22.05.2015 și 125 din 02.04.2015) și să amânați examinarea acestora pentru următoarea sesiune parlamentară, comasându-le cu proiectul noului Cod al Audiovizualului, așa cum ați decis la ședința din 7 iulie 2016.

Vă atenționăm că proiectul de lege nr. 218, promovat insistent de Partidul Democrat, conține prevederi care vor favoriza radiodifuzorii cu finanțarea asigurată de oligarhi și structurile acestora, iar unele posturi care supraviețuiesc doar din prestarea serviciilor de publicitate vor fi puse în dificultate sau vor trebui să-și sisteze activitatea. Vă reamintim că expertizele Consiliului Europei și a OSCE au remarcat mai multe neclarități în aceste proiecte de legi, recomandând excluderea unor prevederi și completarea altora. Au transmis critici referitoare la inițiativele legislative Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei și organizația internațională Freedom House. Mai mulți participanți la dezbaterile organizate de Parlamentul Republicii Moldova la 26 iulie 2016, de asemenea, au criticat proiectul de lege nr. 218, menționând că adoptarea acestei inițiative legislative va diminua pluralismul de opinii în societatea moldovenească.

Reiterăm convingerea noastră că dezvoltarea produsului audiovizual autohton este foarte importantă, dar ea nu poate fi asigurată prin impunerea unor condiții, pe care majoritatea radiodifuzorilor nu vor fi în stare să le onoreze. Este necesară o abordare sistemică a problemelor din domeniu și o complexitate de acțiuni pentru ca, în definitiv, spațiul mediatic să fie ferit de invazia externă și de eventuale monopoluri interne, și să-și poată adjudeca legitimitatea și utilitatea socială prin informarea adecvată a cetățeanului.

Solicităm Parlamentului să inițieze elaborarea, în comun cu radiodifuzorii și organizațiile neguvernamentale de profil, a unor amendamente legislative de stimulare a dezvoltării şi creşterii ponderii produsului audiovizual autohton, dar și a unei legi speciale privind protecţia spaţiului informaţional moldovenesc, care ar prevedea inclusiv condiţiile de acces şi retransmisie a radiodifuzorilor străini, așa cum au solicitat reprezentanții comunității jurnalistice în Foaia de parcurs, aprobată la Forumul mass-media din octombrie 2015[1].

Doamnelor și domnilor deputați, Vă reamintim că, în exercitarea mandatului, deputaţii sunt în serviciul poporului. Vă rugăm să nu vă lăsați influenţați de persoane și grupuri care protejează interesele private și corporative ale unor proprietari de media, interesați în eliminarea posturilor concurente și în redistribuirea veniturilor din publicitate. Vă îndemnăm să acționați în interesul public, adoptând legi care vor dezvolta piața audiovizuală în beneficiul cetățenilor și nu o vor subordona intereselor politice sau de altă natură.

 

Asociația Presei Independente

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Electronice

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul de Investigații Jurnalistice

Asociația Jurnaliștilor de Limba Rusă

Centrul ”Acces-Info”

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova

Comitetul pentru Libertatea Presei

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova

[1] http://mediaforum.md/upload/FORUM_media_2015_Foaie_de_parcurs_SUPERFINAL.pdf