Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Deputații Radei Supreme a Ucrainei…

Deputații Radei Supreme a Ucrainei vor oferi manuale elevilor ucraineni din Chișinău

Imagine simbol

Elevii din gimnaziul „T. Șevcenko” vor beneficia de 700 de manuale ucrainene din Kiev. Totodată, în gimnaziu au fost deschise clasele 1, 4, 5 și 6 cu predare în limba ucraineană. De asemenea, copiii din Ucraina studiază limba română ca disciplină separată, iar în clasele a 5-a și a 6-a vor fi introduse încă două discipline predate în română – desen și educație fizică, anunță Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova (CNUM).

CNUM anunță că a inițiat aprovizionarea claselor cu predare în limba ucraineană cu manualele necesare. Solicitarea a fost înaintată grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”. În luna iulie, deputatul Radei Supreme a Ucrainei, Mihail Radutki, a adus 900 de manuale. Cu toate acestea, a fost nevoie de materiale didactice suplimentare în urma deschiderii clasei a 6-a cu predare în limba ucraineană, la inițiativa părinților.

Astfel, 700 de manuale vor fi livrate din Ucraina de o delegație de 8 deputați ai Radei Supreme a Ucrainei, condusă de Mihail Radutki.

Deschiderea claselor cu predare în limba ucraineană face parte din eforturile comune ale CNUM și ale Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova pentru îmbunătățirea condițiilor de educație pentru copiii ucraineni din Moldova.

„Prin eforturi comune, am reușit să atragem parteneri internaționali care s-au ocupat de renovarea și dotarea tehnică a gimnaziului. Au fost înlocuite acoperișul sălii de sport, ferestrele din săli și hol, iluminatul și instalația electrică. Au fost renovate cabinetele școlii primare și două grupuri sanitare, ținând cont de necesitățile copiilor cu dizabilități. Lucrările de reparație continuă”, se arată în comunicatul CNUM.

La evenimentul de înmânare a manualelor vor participa:

  • O delegație formată din 8 deputați ai Radei Supreme a Ucrainei, condusă de copreședintele grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova” – Mihail Radutki.
  • Președintele Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova – Dmitri Lekarțev.
  • Reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
  • Deputat în Parlamentul RM, președintele grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova” – Oazu Nantoi.
  • O delegație a Ambasadei Ucrainei în RM, condusă de Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în Republica Moldova – Natalia Sîrenko.
  • Reprezentanți ai organizațiilor internaționale din RM.

Evenimentul va avea loc pe 6 septembrie, în cadrul gimnaziului „T. Șevcenko” din Chișinău.

Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova este o organizație care sprijină comunitatea ucraineană din Moldova. Cu sprijinul organizațiilor internaționale, implementăm inițiative educaționale, culturale, programe de angajare în muncă, informare și protecția drepturilor refugiaților din Ucraina și a ucrainenilor etnici care locuiesc în Moldova.