Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deputata care a propus modificările…

Deputata care a propus modificările la legea amnistiei, despre eliberarea interlopului Sinigur: „Nu este vorba despre legea amnistiei”

Sursa: Parlament/Flickr.com

După ce anunțul despre eliberarea înainte de termen a lui Alexandru Sinigur, un interlop condamnat pe viață, a stârnit diverse reacții în spațiul public, deputata Olesea Stamate, inițiatoarea modificărilor la legea amnistiei despre care, după cum se insinua în mediul online, ar fi dus la eliberarea interlopului, a făcut mai multe precizări. Aceasta a explicat că eliberarea nu a avut loc în baza legii amnistiei.

La o zi după ce fostul procuror general a făcut o postare despre eliberarea lui Sinigur, lansând acuzații la adresa guvernării, deputata Olesea Stamate a explicat că posibilitatea revizuirii pedepsei și eliberării condiționate înainte de termen a deținuților pe viață este prevăzută de articolul art. 91 alin (5) din Codul Penal de la adoptarea acestuia în 2002.

„Acest mecanism face parte din standardele Europene în materie. Sunt câteva decizii CEDO care obligă statele membre sa asigure o posibilitate de revizuire a pedepsei pentru deținuții pe viață. Anume acest mecanism a fost aplicat atât în cazul lui Sinigur. Nu este vorba despre legea amnistiei”, a explicat Stamate.

Anterior, fosta președintă a comisiei juridice a declarat pentru Jurnal TV că în 2008, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a modificat Codul Penal, astfel încât, pedeapsa pentru infracțiunile săvârșite de Sinigur a fost redusă, iar avocații au obținut comutarea pedepsei.

„Avocații domnului au depus o cerere cu privire la comutarea pedepsei lui, deoarece articolul în baza căruia a fost condamnat la detențiune pe viață – banditismul, Articolul 283, în momentul în care a fost condamnat în 2008, prevedea detențiune pe viață, ulterior la sfârșitul anului 2008 a fost modificat acest articol și deja pedeapsa maximă era de 15 ani. Și avocații lui au solicitat în 2021 când se apropia termenul de 15 ani să îi fie comutată pedeapsa detenție pe viață la 15 ani și prima instanță a acceptat comutarea,”, a explicat Olesea Stamate.

Astfel Sinigur s-a ales în total cu 30 de ani de pușcărie. El trebuia să se elibereze în 2045, dar el a fost eliberat în baza articolului 91 din Codul penal, privind eliberarea condiționată, și nu în urma amnistiei.

Anterior, Administrația Națională a Penitenciarelor a confirmat faptul că Sinigur a fost eliberat, precizând însă că contestat decizia magistraților care au admis cererea avocatului lui Sinigur și au dispus liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen a acestuia.

„Este esențial de menționat că, Comisia Penitenciarului nr.17-Rezina, ca urmare a examinării materialelor și dosarului personal privind posibilitatea aplicării art. 91 în privința condamnatului Sinigur (Nenu) Alexandru, a refuzat înaintarea materialelor în instanța de judecată privind posibilitatea liberării de pedeapsă înainte de termen, deoarece nu îndeplinește condițiile obligatorii prevăzute de lege”, notează instituția.

Astfel, la 28 martie 2025 reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor a contestat cu cerere de recurs încheierea judecătorească, solicitând casarea integrală a acesteia și pronunțarea unei noi hotărâri de respingere a cererii privind liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen lui Sinigur.