Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputat PAS, după criticile Amnesty…

Deputat PAS, după criticile Amnesty International Moldova: „Codul penal nu va prevedea dezinformarea la trădarea de patrie”

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

Deputatul PAS Igor Chiriac a venit cu precizări după ce Amnesty International Moldova a criticat adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a amendamentelor la Codul penal care redefinesc „trădarea de patrie”.

Parlamentarul susține că până în prezent Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de patrie, iar una din acestea era: „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva R. Moldova”.

„(…) Aceasta formulare era greu de aplicat în practică, pentru că organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmănoase. Prevederi similare cu cele pe care le propunem există și în Codul penal din România, Franța, Olanda și alte state UE. Important să accentuăm – Codul penal nu va prevedea dezinformarea la „trădarea de patrie”.

Modificarea ce se introduce acum face, de fapt, o claritate și prevede această specificare a formei de trădare de patrie la lit d) – fapta săvârşită intenţionat de către un cetăţean al R. Moldova împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a R. Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor exprimată prin acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”, susține deputatul PAS.

Recent, Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova, a declarat că noua definiție a trădării de patrie, adoptată de Parlament, amenință libertatea de exprimare.

„Modificarea Codului penal al R. Moldova, adoptată de Parlament, este alarmantă. Definiția lărgită a trădării de patrie este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a trădării de patrie ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui protejate conform dreptului internațional. Această nouă definiție a înaltei trădări ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare”, a declarat Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova

Pe 30 mai 2024, Parlamentul R. Moldova a aprobat în a doua și ultima lectură ultimele modificări propuse la Codul penal. Legea urmează să fie promulgată de președinta Maia Sandu.

Modificările propuse la Codul penal care vizează trădarea de patrie au fost făcute publice pe 24 mai de către partidul de guvernământ, reprezentanți ai Serviciului de Securitate și Informații, Procuraturii Generale și Ministerului Justiției. Potrivit autorilor legii, modificările vizează ceea ce este descris ca fiind „trădare pe timp de pace”, extinzând definiția juridică a infracțiunii și domeniul de aplicare a acesteia, care în prezent se aplică doar pe timp de război, și eliminând cerința ca astfel de acțiuni să provoace daune directe statului.