Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarațiile unui cetățean moldovean, stabilit…

Declarațiile unui cetățean moldovean, stabilit de mai mulți ani în Canada, care a votat prin corespondență la prezidențiale și referendum

Sursa foto: digi24.ro

Moldovenii stabiliți în Canada au dat startul votării prin corespondență. Cezar Gurulea, stabilit împreună cu familia sa de mai mulți ani în această țară, a declarat pentru Ziarul de Gardă că nu a întâmpinat dificultăți în timpul acestei proceduri și consideră că participarea la alegerile prezidențiale și la referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană (UE) reprezintă o sarcină importantă pentru fiecare dintre noi.

Bărbatul a explicat pașii cu privire la procedura de vot prin corespondență.

„Am văzut anunțuri ale Ambasadei R. Moldova în Canada, dar și anunțuri pe internet despre site-urile unde trebuie de înregistrat și ce trebuie de făcut. M-am înregistrat foarte simplu. Am completat un formular, iar după aceasta a fost confirmată înregistrarea printr-un e-mail. Ulterior am obținut confirmarea că urma să primesc plicul. Săptămâna trecută am primit un plic în care se regăseau alte două plicuri, pentru două tururi. Într-un plic erau formularele pentru referendum și prezidențiale, iar în al doilea doar pentru prezidențiale (…).

N-am întâmpinat deloc dificultăți (în timpul exercitării votului prin corespondență, n.red.), deoarece (buletinele de vot, n.red.) au fost livrate direct acasă și nu a trebuit să mă deplasez. Am fost doar la oficiul poștal ca să transmit plicul (…). Fiecare moldovean trebuie să-și îndeplinească datoria. Toți sunt liberi, nimeni nu este obligat, dar dacă ești cetățean al acestei țări, trebuie să îndeplinești această datorie (…)”, a explicat Cezar.

Votul prin corespondență – premieră pentru R. Moldova

Cetățenii moldoveni din SUA, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda pot vota prin corespondență la scrutinele din 20 octombrie. Pe 26 septembrie, CEC a început tipărirea buletinelor de vot care sunt destinate implementării parțiale a votului prin corespondență în cele șase țări.

Săptămâna trecută, primii cetățeni și-au exercitat deja dreptul la vot. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că plicurile sigilate au fost expediate către secția de votare de la ambasadă și vor ajunge la CEC pentru a fi numărate. 

Membrii CEC au expediat 1809 de buletine pentru votarea prin corespondență. Moldovenii din Statele Unite, Canada și Suedia pot trimite votul prin corespondență până pe 17 octombrie, ora locală 18:00.

CEC a decis deschiderea a 231 de secții de votare în străinătate în 37 de țări, adică cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 60 la număr, urmată de Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și România. În 16 țări, printre care, Azerbaidjan, Belarus și Republica Bulgară, vor fi deschise câte o secție de votare. În Rusia vor fi deschise două secții de votare deși inițial, CEC solicitase deschiderea a cinci secții.