Declarațiile lui Iulian Muntean, membru recent numit la CSM, despre dosarul de corupție din 2018 în care a fost vizat
Iulian Muntean, numit recent membru al Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), a venit cu primele declarații despre dosarul de corupție din 2018 în care a fost vizat. Potrivit acestuia, dosarul a fost fabricat pe motiv că a refuzat să se implice în campania electorală din 2019 de partea Partidului Democrat (PDM).
„Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri. În perioada statului captiv, totul era posibil: să-ți facă percheziții, să te intimideze dacă nu ești de acord cu așa numitele “reguli” ale regimului său, de exemplu, dacă refuzi să te implici în campania electorală de partea partidului democrat”
În vara anului 2018, am fost supus unei perchiziții, în urma căreia nimic ilegal nu a fost depistat. Doar s-au ridicat un laptop, 2 telefoane mobile și mijloace financiare în valoare nesemnificativă, păstrate în safeu, care ulterior, în decurs de 10 zile au fost restituite. Fiind invitat la PA (în luna septembrie 2018) și fiindu-mi prezentată așa numita ordonanță de punere sub învinuire, le-am spus că nu sunt implicat în nicio schemă, acesta fiind unicul și ultimul meu contact cu PA.
Azi, suntem în luna septembrie 2023, au trecut mai mult de 5 ani. Pe parcursul acestor 5 ani, niciodată nu am fost chemat să fac careva declarații, să mi se ceară vreo explicație. N-am avut absolut niciun contact cu vreun procuror sau ofițer de urmărire penală. […]Mai mult ca atât, acest dosar nu este în nicio bază de date, nicio bază de date gestionată de organele statului. Or, cu siguranță că Comisia de prevetting a interpelat CNA, PA, SIS, MAI despre existența vreunor dosare penale în privința mea. Deci, dosarul pur și simplu nu există”, a scris Muntean pe Facebook.
Iulian Muntean, numit recent membru al Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), este învinuit într-un dosar de corupție, asta chiar dacă acesta a promovat evaluarea externă. Informația a fost oferită de Procuratura Anticorupție pentru Ziarul de Gardă.
Este vorba despre cazul din 2018, când mai mulți angajați ai Academiei de Studii Economice (ASEM) printre care și Muntean, au fost reținuți pentru 72 de ore, după ce în iunie ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins la Academia de Studii Economice din R. Moldova (ASEM) cu mai multe percheziții.
Atunci, o schemă de corupție cu implicarea a zeci de persoane, printre care lectori ai ASEM și mai mulți intermediari dinafara instituției, a fost deconspirata de CNA și procurorii anticorupție în urma unor informații obținute din interiorul instituției vizate, dar şi din alte surse.
Potrivit PA, fiind lector la Academia de Studii Economice, de comun cu alte persoane, Iulian Muntean ar fi evaluat studenți cu note mari la mai multe discipline și ar fi primit în schimb mijloace financiare.
Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM, nu ne-a răspuns pentru a oferi un comentariu.
Iulian Muntean a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pe 10 august.
Pe 7 septembrie, acesta a fost numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un mandat de șase ani. Candidatura acestuia a fost susținută cu voturile a 62 de deputați.