Declarația CSM după ce Marina Tauber a amenințat judecătorul care l-a condamnat la închisoare pe Nesterovschi: „Încercare de subminare a independenței justiției”

„Independența judecătorilor este un principiu fundamental al democrației și trebuie respectată de toți actorii politici, indiferent de circumstanțe. Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că orice atac public la adresa judecătorilor constituie o ingerință gravă în actul de justiție și contravine principiilor statului de drept”, se spune într-o declarație emisă vineri, 21 martie, de CSM după ce deputata Marina Tauber l-a amenințat pe judecătorul Alexandru Negru, care a pronunțat sentința de condamnare la 12 ani de închisoare a parlamentarului transfug Alexandr Nesterovschi.
Astfel, reprezentanții CSM fac apel către toți actorii politici „să respecte separația puterilor în stat și să evite orice acțiuni, ce ar putea fi percepute ca ingerințe în activitatea instanțelor de judecată”.
„Astfel de atacuri verbale, în special atunci când vizează o hotărâre judecătorească, reprezintă încercări de influențare a judecătorilor și afectează încrederea publicului în imparțialitatea instanțelor.
CSM reiterează sprijinul său ferm pentru toți judecătorii, care își desfășoară activitatea cu profesionalism și integritate, și atrage atenția că orice presiune exercitată asupra acestora reprezintă un risc major pentru statul de drept și în consecință va fi sancționată. În acest context, CSM va sesiza instituțiile competente cu privire la orice încercare de subminare a independenței justiției pentru responsabilizarea persoanelor ce vor atenta la independența, integritatea și securitatea judecătorilor”, se spune în declarație.
La câteva zile după ce deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, afiliat lui Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul în care este învinuit de corupere pasivă, pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat, deputata Marina Tauber, o acolită a oligarhului fugar Ilan Șor, cercetată în mai multe cauze penale, a lansat, într-o intervenție online, acuzații și amenințări la adresa magistratului Alexandru Negru, care a pronunțat sentința în cazul deputatului transfug.
Tauber a declarat că magistratul „și-a atribuit o condamnare penală și va trebui să răspundă pentru ea”.
„Promit că oamenii care se comportă în acest fel, care fac haos total, ca niște bandiți, vor ajunge la închisoare foarte curând. Dumneavoastră, Alexandru Negru, vreau să vă spun că atunci când Maia Sandu și ceilalți care vă scriu deciziile și vi le impun vor fugi, dumneavoastră veți rămâne.
Vă rog să nu credeți că cineva vă va cruța. Alexandru Negru practic și-a atribuit o condamnare penală și va trebui să răspundă pentru ea. La fel ca și procurorii și judecătorii care-și bat joc de sistemul de justiție și îl folosesc ca pe o bâtă împotriva opoziției. Nu mai e mult. Dictatorii nu rezistă mult”, a declarat Marina Tauber.
Marina Tauber a părăsit R. Moldova, la 7 ianuarie 2025, prin aeroportul Chișinău, cu ruta aeriană spre Istanbul, Turcia, a anunțat Procuratura Anticorupție (PA). Instituția a emis un comunicat de presă după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a declarat că „procurorul anticorupție a ezitat să aibă vreo problemă cu acest lucru”, afirmații calificate de PA ca „informație vădit falsă”. Tauber nu ar fi revenit încă în țară, conform parlamentarului.
PA a subliniat că, de atunci, au avut loc ședințe de judecată în lipsa inculpatei pentru a nu tergiversa examinarea cauzei și a transmis că „în loc să răspândească informații false în cadrul platourilor televizate, ar fi mai constructiv ca deputații să se implice activ în modificarea legii în mod urgent pentru a permite Procuraturii să conteste asemenea încheieri”.
Ulterior, Tauber a spus într-o postare pe Telegram că plecările sale din țară sunt legale și că nu a fugit „nicăieri”.