Principală  —  Ştiri   —   Declarația comună de sprijin pentru…

Declarația comună de sprijin pentru R. Moldova: susținem ferm parcursul european al țării

Foto: Guvernul R. Moldova

În cadrul Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova 2024, care a avut loc astăzi, 17 septembrie, a fost semnată o declarație comună de către mai mulți oficiali de rang înalt, care și-au reafirmat susținerea pentru eforturile de integrare europeană a R. Moldova, comunică Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În declarație este menționat că obiectivul principal este trecerea de la furnizarea de sprijin ad-hoc și de urgență la stabilirea unui parteneriat pe termen lung, menit să încurajeze dezvoltarea durabilă și rezilientă a R. Moldova. La fel, semnatarii declarației și-au arătat „susținerea fermă” a procesului de integrare europeană a țării. Următoarea Conferință a Platformei va avea loc în 2025.

MAE scrie că conferința a scos în evidență prioritățile de dezvoltare a țării noastre pe termen mediu și lung, constituind un pas esențial în consolidarea sprijinului internațional pentru proiectele de îmbunătățire a calității vieții oamenilor. Discuțiile s-au axat pe rezultatele și necesitățile identificate în cadrul celor 4 grupuri de lucru: Justiție, anticorupție și securitate; Energie, eficiență energetică și mediu; Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.

În cadrul evenimentului au fost semnate nouă acorduri de finanțare cu partenerii internaționali. Realizarea acestora va accelera modernizarea țării, realizarea reformelor necesare pentru o Republică Moldova mai prosperă și mai rezilientă, precum și adaptarea la schimbările climatice.