Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarația Centrului „La Strada” privind…

Declarația Centrului „La Strada” privind cazurile de răspândire a informației cu caracter sexual pe Telegram: „Distribuirea neconsimțită a materialelor foto sau video ce reprezintă o persoană în ipostaze sexuale este o infracțiune”

Imagine simbol

În contextul în care în spațiul public sunt mediatizate mai multe cazuri de răspândire a informației cu caracter sexual prin intermediul unor canale de Telegram, reprezentanții Centrului Internațional „La Strada” au emis vineri, 30 august, o declarație prin care afirmă că „distribuirea neconsimțită a înregistrărilor cu caracter sexual, inclusiv solicitarea de bani în schimbul ștergerii sau nepublicării acestor materiale este abuz”.

Astfel, reprezentanții Centrului încurajează femeile și fetele care au trecut prin experiențe similare, să raporteze despre aceste cazuri către autorități „ori pot apela 24/24, anonim, confidențial și gratuit și  la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008”.

În ultimele trei luni, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 au fost înregistrate mai multe plângeri privind privind răspândirea informației cu caracter sexual, incluzând imagini și înregistrări cu conținut sexual, prin intermediul serviciului de mesagerie instantă Telegram. Fotografii și video cu caracter sexual erau distribuite pe mai multe canaluri de Telegram, în scopul obținerii unui profit financiar pentru ștergerea acestora, se spune în declarație.

„(…) În toată această perioadă, am asigurat asistența juridică și psihologică, pentru a pregăti femeile victime să se adreseze autorităților competente (…). Femeile și fetele care apar în ipostaze sexuale în video produse sau distribuite fără acordul lor sunt victime ale unui abuz și trebuie tratate ca atare. Trebuie condamnate acțiunile celor care distribuie astfel de conținuturi, dar nu acțiunile persoanelor care sunt reprezentate în video sau fotografii cu caracter sexual (…).

Deseori, la astfel de acțiuni recurg foștii parteneri, care în scop de denigrare a persoanei, de lezare a onoarei și creare a suferinței psihologice distribuie materialele foto sau video cu caracter sexual. Uneori, fotografiile sau video-urile sunt create cu acordul ambilor parteneri, în timpul relației, fiind ulterior folosite de către unul din ei ca instrument de menținere a controlului sau puterii. În alte cazuri, asemenea video-uri sunt create cu ajutorul inteligenței artificiale, cu scopul de a expune și denigra imaginea persoanei.

În orice situație, distribuirea neconsimțită a materialelor foto sau video ce reprezintă o persoană în ipostaze sexuale este o infracțiune. Acțiunile comise de persoanele care distribuite aceste fotografii și video sunt ilegale și trebuie raportate.

Decizia de a raporta aceste infracțiuni e deseori influențată de posibilele reacții ale societății, dar și ale autorităților. Femeile care ne sesizează cazuri de violență digitală se simt rușinate, expuse public, simt că toată intimitatea lor este la vedere, deși nu poartă vină pentru faptul că acele imagini au devenit publice (…). Totodată, facem apel către colegii, rudele și persoanele din cercul de încredere al persoanelor care au ajuns să fie expuse în ipostaze sexuale, în mediul virtual, fără acordul lor. Înregistrarea neconsensuală sau distribuirea imaginilor cu caracter sexual, fără acordul persoanei, este o infracțiune. Persoana care apare în astfel de înregistrări foto sau video nu poartă vină pentru conținuturile difuzate public, și anume aceste acțiuni trebuie condamnate.

Condamnăm și acțiunile angajatorilor care încurajează blamarea și aplicarea pedepselor pentru victimele care au ajuns să fie expuse public, împotriva voinței lor. Femeile care au devenit victime ale acestor forme de abuzuri trebuie să beneficieze de asistență și suport, inclusiv din partea angajatorului și nu pot fi pedepsite pentru acțiunile denigratoare comise în raport cu acestea”, se menționează în declarație.

Vineri, 30 august, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că investighează mai multe cazuri legate de un canal de Telegram care publică imagini indecente cu fete și femei din R. Moldova. Reprezentanții instituției susțin că au pornit mai multe cauze penale și sunt realizate „un șir de măsuri procesuale și de investigație, inclusiv cu parteneri din afara țării”. Poliția subliniază că a cerut de mai multe ori administratorilor Telegram să blocheze canalul și să ofere informații despre cei implicați, însă aceștia nu au răspuns și canalul continuă să fie activ.

„Prima cerere a fost trimisă încă în luna iunie curent, dar până acum nu a venit niciun răspuns. Oamenii legii continuă investigațiile și îndeamnă victimele să coopereze cu Poliția pentru a ajuta în anchetă”, se spune într-un comunicat al IGP.

De curând, mai multe activiste pentru drepturile femeilor printre care Lorelei Grigoriță, Doina Danielean și Anastasia Slacfenco au bătut alarma despre existența unor grupuri de Telegram cu conținut pornografic. În aceste grupuri sunt distribuite imagini intime cu femei din Moldova fără consimțământul acestora, iar accesul într-un astfel de grup costă între 200 și 300 de lei. Activistele au cerut implicarea autorităților în aceste cazuri, notează Moldova.org.

Lorelei Grigoriță, activistă pentru drepturile femeilor, spune că a fost contactată de cel puțin două femei imaginile cărora ar fi apărut în acest grup. Una dintre ele spune că imaginile din grup îi sunt atribuite, dar în poze nu apare ea. O altă tânără, imaginile căreia ar fi fost postate mai demult, ar fi primit apeluri în care i s-ar fi cerut bani ca să fie șterse imaginile.