Decizie irevocabilă, în drumul spre CSM, pentru președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, care nu a promovat evaluarea integrității de două ori
Președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, Sergiu Osoianu, care a candidat pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar nu a promovat evaluarea integrității de două ori, a cerut Curții Supreme de Justiție (CSJ) să mai fie evaluat încă o dată.
Acesta a contestat decizia Comisiei Pre-Vetting din aprilie 2024, invocând că „în întreaga sa carieră de judecător, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu a constatat încălcări”. Între timp, în septembrie 2024, ANI a constatat în cazul său avere nejustificată de peste 600 de mii de lei.
CSJ i-a respins cererea printr-o deciziei irevocabilă emisă marți, 11 februarie.
ZdG a scris, în august 2022, despre averea magistratului în articolul „Facilitățile de la stat și casa în construcție a președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni”.
Sergiu Osoianu a fost printre cei 21 de judecători în privința cărora CSJ a dispus evaluarea repetată, la 1 august 2023.
„Această decizie repune în discuție, denaturează și evită executarea unei hotărâri judecătorești irevocabile, pronunțate cu autoritate de lucru judecat în favoarea reclamantului. Totodată, decizia din 29 aprilie 2024 contravine constatărilor definitive stabilite prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din 1 august 2024, încălcând astfel principiile securității juridice și obligativității hotărârilor judecătorești”, a declarat judecătorul în fața instanței.
Completul de judecată special din cadrul CSJ a menționat că probele suplimentare, „administrate într-o manieră amplă și detaliată” de către Comisia de evaluare în cadrul reevaluării candidatului Osoianu Sergiu, „determină o modificare substanțială a concluziilor stabilite de Curtea Supremă de Justiție în decizia din 1 august 2023”.
Cinci dubii
Comisia Pre-Vetting a decis că candidatul nu întrunește criteriile de integritate financiară şi etică întrucât s-au constatat „dubii serioase” cu privire la respectarea de către acesta a criteriilor de integritate etică și financiară. Comisia a constatat „cinci probleme”:
- Modul de dobândire a bunurilor – primirea compensației bănești şi primirea cu titlu gratuit a lotului de teren;
- Sursele mijloacelor bănești pentru procurarea apartamentului la preț preferențial în 2014 prin intermediul programului de îmbunătățire a condițiilor de trai al CSM;
- Dezechilibrul de avere în 2016, 2018 și 2021 și sursa de venit pentru numerarul declarat al concubinei candidatului;
- Donația primită de concubina candidatului în 2017;
- Subestimarea valorii automobilului și neachitarea în termeni legali a impozitului pe venitul sub formă de creștere de capital.
Potrivit CSJ, cererea de contestare formulată de Osoianu Sergiu este „neîntemeiată și urmează a fi respinsă, întrucât nu există motive juridice care să justifice anularea deciziei Comisiei de evaluare”.
„Standardele impuse magistraților presupun respectarea unor cerințe stricte de integritate și responsabilitate, iar în acest caz, candidatul nu a demonstrat că îndeplinește aceste criterii.
Integritatea judecătorilor nu este doar o cerință formală, ci reprezintă un element fundamental pentru menținerea statului de drept și pentru protejarea încrederii publicului în sistemul de justiție. În acest context, orice lipsă de transparență, orice omisiune sau refuz de a colabora cu instituțiile de evaluare poate constitui un motiv justificat pentru nepromovarea evaluării și, implicit, pentru excluderea dintr-o funcție publică de mare responsabilitate. Respectarea principiilor etice și a obligațiilor de transparență este esențială pentru menținerea credibilității sistemului judiciar și asigurarea unui act de justiție echitabil și imparțial”, se arată în decizia emisă de CSJ.
Judecătorul a contestat, în octombrie 2024, actul ANI de constatare a averii nejustificate de peste 600 de mii de lei.
Cariera lui Osoianu în sistemul juridic a început la 15 septembrie 2000, când a fost numit în funcția de procuror, activând în cadrul Procuraturii până în anul 2008. La 30 septembrie 2008, a fost numit judecător la Judecătoria Strășeni pentru un mandat de cinci ani. Ulterior, la 4 octombrie 2013, a fost reconfirmat în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.
În ceea ce privește funcțiile de conducere, Osoianu a fost numit președinte al Judecătoriei Strășeni pe un mandat de patru ani la 17 martie 2016, iar ulterior, la 12 mai 2017, a fost reconfirmat în această funcție pentru un nou mandat de patru ani. Începând cu 27 aprilie 2021, acesta exercită funcția de președinte interimar al Judecătoriei Strășeni, până la ocuparea postului vacant conform prevederilor legale.