DECIS O delegație din R. Moldova merge „pentru discuții delicate” cu reprezentanții Gazprom, la Sankt Petersburg. Detalii oferite de Guvern
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul interimar Moldovagaz, Vadim Ceban, dar și noul director desemnat al Moldovagaz, Dorin Junchietu, merg săptămâna viitoare la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu reprezentanții Gazprom. Aceștia merg în Federația Rusă pentru a se asigura „că vor fi livrări de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, astfel încât să fie asigurați cu gaze cetățenii de acolo, dar și pentru producerea energiei pe malul drept”.
Informația a fost confirmată de către premierul Dorin Recean, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la„Cutia Neagră” de la TV8.
Mai întâi, Dorin Recean a dat asigurări că R. Moldova va avea gaze naturale și energie electrică în această iarnă.
„R. Moldova are deja constituite stocurile până la sfârșitul lunii decembrie, iar până la sfârșitul lunii noiembrie vor fi procurate volumele necesare pentru luna ianuarie”, a declarat prim-ministrul.
Cât despre invitația către ministrul Energiei, Victor Parlicov, de a merge la Sankt-Petersburg pentru „a vorbi despre un subiect delicat”, Recean a confirmat că este vorba de tranzitul de gaze către regiunea transnistreană.
„Nu știu dacă este un subiect delicat, dar este un subiect foarte serios. Este legat de tranzitul gazelor pentru regiunea transnistreană prin Ucraina și în general, livrările în regiunea transnistreană, pentru că dincolo de orice, acolo trăiesc cetățenii R. Moldova. Noi, indirect, avem responsabilitatea pentru condițiile de trai de acolo, mai mult decât atât, malul drept are tarifele la energie electrică la nivelul pe care-l avem, în virtutea faptului că există acest tranzit de gaze naturale între regiunea transnistreană și corespunzător, acolo trebuie să discutăm acest lucru”, a specificat Dorin Recean.
Ministrul Parlicov nu merge de unul singur.
„Acolo vor fi negocieri în ceea ce privește cum asigurăm fluxul de gaze naturale către regiunea transnistreană. Merge Victor Parlicov, este important să meargă domnul Parlicov, dar va mai merge directorul interimar al Moldovagaz, dar și noul director desemnat al Moldovagaz, în rezultatul concursului pentru că consiliul de observatori, care este controlat de Gazprom, încă nu l-a aprobat”.
Fiind întrebat care este șansa ca Gazprom să nu aprobe candidatura noului director desemnat al Moldovagaz, Recean a răspuns că „Guvernul este pregătit și pentru un scenariu și pentru alt scenariu.
„Am încredere că Victor Parlicov va putea să convingă Consiliul de observatori că este important să asigurăm stabilitatea livrărilor de gaze, este important pentru toată lumea să avem un Executiv deplin și plenipotențial la Moldovagaz.
„Noi avem obligația să asigurăm cetățenii R. Moldova cu cel mai ieftin gaz care există pe piață și asta vom face”, a acentuat premierul în cadrul aceleași emisiuni.
Jurnalista TV8: – Gazul rusesc este mai ieftin decât cel pe care-l cumpărăm?
Dorin Recean: – La această etapă, nu.
Întrebat de ce cumpărăm gazul când este scump, Recean a vorbit despre costurile pentru stocare a acestuia.
„Atunci când cumperi în vară gazul, trebuie să-l stochezi undeva și în regiunea noastră, este România și este Ucraina. R. Moldova a cumpărat gaze naturale și le-a stocat în primul rând, în România, pentru că după cum s-a văzut, Rusia a escaladat atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina și corespunzător, foarte multe state europene care anul trecut au stocat gaz în Ucraina, în acest an, s-au străduit să stocheze mai puțin pentru că, Ucraina crește constant prețul de transport și de stocare a gazelor naturale”.
Totodată, prim-ministrul a anunțat că a cerut instituțiilor responsabile de cumpărarea gazelor naturale să facă un raport public despre aceasta.
„Astăzi, R. Moldova cumpără gaz cu cel mai mic preț. Ca să nu existe speculații, Energocom, Moldovagaz și cu Ministerul Energiei vor pune la dispoziție publicului, vor face o analiză și vor arăta absolut toate tranzacțiile care au avut loc și care au fost deciziile. Și așa vom aduce claritate”, a conchis Dorin Recean.
Ieri, 20 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a relatat că este invitat la Sank Petersburg de către Gazprom.
„Subiectul este foarte sensibil și urmează să coordonăm și cu prim-ministrul Dorin Recean vizita și pozițiile”, a declarat Victor Parlicov după ședința de miercuri, 20 octombrie, a Executivului.
Pe 1 ianuarie 2025, un contract major care reglementează tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se va încheia. Astfel, țările care folosesc ruta de tranzit ucraineană vor fi nevoite să găsească alternative.
Ministrul a punctat că va face „tot posibilul, tot ce depinde de noi ca să ne asigurăm că fluxurile de gaze sunt stabile, consumatorii sunt asigurați și este stabilitate, inclusiv în regiunea transnistreană”.
Pe 18 noiembrie, în timpul unei întâlniri cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Suliga-Dlouchy, ministrul Parlicov a menționat că Ministerul Energiei a elaborat un plan de iarnă privind aprovizionarea cu energie și gaze în timpul sezonului rece. Acesta conține inclusiv „măsuri pentru scenariul în care concernul rusesc Gazprom va refuza să livreze gaze naturale către regiunea transnistreană după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025”.
Kievul declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.
În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Federația Rusă, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.