Principală  —  Ştiri   —   De Ziua mondială fără mașini,…

De Ziua mondială fără mașini, stăm acasă sau mergem pe jos

Foto: chisinau.md


În fiecare an, pe 22 septembrie, este marcată Ziua mondială fără maşini. Această zi își propune descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în caz de necesitate, utilizarea transportului în comun.

Experții susțin că printre beneficiile care ar rezulta în urma renunţării masive la utilizarea autovehiculelor pot fi enumerate reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea poluării şi descongestionarea traficului, citează Agerpres.

Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) la 20 iunie 2023, numărul persoanelor din UE, decedate în accidente rutiere a crescut cu 6% în 2021, comparativ cu 2020 (după un declin semnificativ în ultimul deceniu), iar cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (93 de decese la un milion de locuitori). În fiecare an, în UE, circa 20 de mii de persoane decedează în accidente rutiere.

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, care, în fiecare an, este programată între zilele de 16 şi 22 septembrie. „Săptămâna europeană a mobilităţii” a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind, în prezent, susţinută de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene.
În 2023, Săptămâna europeană a mobilităţii a fost marcată în 3000 de oraşe din 50 de ţări, accentul fiind pus pe mobilitatea durabilă şi eficientă sub aspect energetic. Activităţile au inclus ziua fără maşini, festivaluri ale bicicletelor, test-drive-uri cu maşini electrice, cursuri de formare în domeniul siguranţei rutiere, porţi deschise la companii din domeniul transporturilor.
Tot în cadrul Săptămânii europene a mobilităţii, la 20 septembrie, la Bruxelles, a fost lansată campania globală „Make a Safety Statement”, desfăşurată în peste 1000 de oraşe din 80 de ţări, pe durata a doi ani. Campania își propune să contribuie la reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere. În cadrul acestei campanii sunt organizate dezbateri privind modul în care mobilitatea în oraşe poate deveni mai sustenabilă.

Tema din acest an a evenimentului este „Combină și deplasează-te. Să folosim spațiul public împreună”, ce evidențiază importanța utilizării eficiente a spațiilor publice pentru a îmbunătăți calitatea vieții și siguranța rutieră. „Beneficiile includ reducerea poluării aerului și fonice, promovarea unui stil de viață activ prin mers pe jos și ciclism, precum și facilitarea accesului la transport public”, punctează Agenţia de Mediu, precizând că, „prin participarea activă la Săptămâna Mobilității Europene, fiecare dintre noi poate contribui la crearea unor orașe mai sigure, mai curate și mai prietenoase cu mediul. Invităm cetățenii să se implice activ în evenimentele organizate și să adopte soluții de mobilitate durabile pe termen lung, pentru un viitor mai verde și mai sănătos. Renunță la mașină personală cât mai des posibil și optează pentru transportul în comun. Alătură-te comunității și plantează un copac, curăță un parc sau participă la alte inițiative verzi. Fiecare acțiune contează!”, susține Agenția de Mediu.