De la începutul anului, 17 persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din R. Moldova. Sfaturile salvatorilor pentru prevenirea înecurilor în perioada estivală
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă informarea populației privind riscurile nerespectării regulilor de comportament pe apă, cu scopul prevenirii înecurilor în perioada estivală, se arată într-un comunicat emis de instituție sâmbătă, 8 iunie.
Astfel, salvatorii îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate cu stații de salvare.
Totododată, o atenție sporită, potrivit IGSU, trebuie să fie acordată minorilor.
„Copiii trebuie să intre în apă doar fiind însoțiți de maturi. Părinții și cei care au în grijă copii trebuie să-i monitorizeze strict în timpul aflării pe malurile și plajele bazinelor acvatice, dar și în timpul jocului în apă”, recomandă salvatorii.
De asemenea, instituția avertizează că în perioada temperaturilor ridicate intrarea în apa bazinelor acvatice, după expunerea prelungită la soare, poate provoca șocul termic și consecințe tragice.
Mai mult, angajații Inspectoratului subliniază riscul pentru viață în urma scăldatului în stare de ebrietate.
„Consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară, se interzice. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și poate provoca pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec”, explică IGSU.
Un alt pericol pentru sănătate îl prezintă modul necorespunzător de intrare în apă. Specialiștii roagă oamenii să nu sară în apă de pe platforme, poduri sau alte construcții și mijloace improvizate.
Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, 17 persoane, dintre care trei minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din R. Moldova, iar 51 de persoane au fost salvate de la înec de angajații stațiilor de salvare.