De la 1 martie, își începe activitatea Centrul Unic de Gestionare a crizei refugiaților din Ucraina
De mâine, 1 martie, în R. Moldova va activa un Centru Unic de Gestionare a crizei refugiaților din Ucraina. Anunțul a fost făcut astăzi de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că noua structură va asigura procesul de acordare a asistenței necesare cetățenilor ucraineni, eficientizându-l.
„Ne-am concentrat pe crearea unui mecanism de coordonare pentru etapa în care refugiații vor necesita suport aici, în Moldova – servicii sociale, servicii medicale, consulare, juridice, învățământ și suport psihologic”, a precizat Natalia Gavrilița. Activitățiel noii instituții vor fi gestionate de secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea
Centrul urmează să asigure cetățenii ucraineni, care se află în centrele de plasament temporar, la rude sau prieteni, cu necesitățile pe termen scurt şi mediu – alimentație, haine, asistență medicală, servicii consulare, produse de prima necesitate şi altele. De asemenea, în cadrul centrului vor fi gestionate procesele ce țin de depozitarea, transportarea și distribuția donațiilor şi ajutoarelor umanitare primite atât de la partenerii externi, cât şi de la agenții economici și persoanele fizice.
Prim-ministra a mai anunțat că vor fi deschise trei depozite pentru colectarea ajutoarelor umanitare, în sectoarele Buiucani, Botanica și Centru.
În contextul tirajării mai multor falsuri mediatice, Natalia Gavrilița a respins trei dintre cele mai răspândite falsuri:
- Guvernul nu intenționează să interzică ieșirea bărbaților din R. Moldova;
- Rezerve de medicamente sunt mai mult decât suficiente;
- Informația despre automobilul cu provocatori din Ucraina, care ar fi intrat în R. Moldova, a fost verificată de instituții competente, care au constatat că aceasta este falsă.
Prim-ministra a mai anunțat că, în prezent, în R. Moldova, „situația este stabilă, sub control, riscuri nu sunt”.
Dumitru Udrea, noul coordonator al Centrului Unic de Gestionare a crizei refugiaților, a anunțat lista de mărfuri și produse de care ar avea nevoie neîntârziat refugiații: paturi pliante, saltele, plapume, perne, lingerie de pat, conserve, jucării noi, produse alimentare ambalate, cu termen de valabilitate indicat vizibil pe ambalaj. Produsele congelate sau perisabile nu vor fi acceptate.
Până ân prezent, în R. Modova au intrat 71359 de persoane refugiate din Ucraina. Peste 33 de mii au plecat spre alte țări. Peste 38 de mii sunt în R. Modova.