De la 0 la 10, cum evaluați răspunsul statului în speța IGP la cazul omorului Anei-Maria? Ce răspuns oferă șeful IGP
Cazul Anei Maria, tânără de 19 ani, însărcinată, care a fost răpită și ucisă cu cruzime, a ajuns în Parlament. Astăzi, 30 aprilie, în incinta Legislativului au loc audieri publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în R. Moldova.
La deschiderea audierilor, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, l-a întrebat pe șeful Inspectoratului General de Poliție cum apreciază răspunsul statului la cazul omorului de la Telenești.
În replică, Viorel Cernăuțeanu a enumerat mai multe carențe legislative.
„Pe o scară de la 0 la 10, cum evaluați răspunsul statului, în speța Inspectoratului General de Poliție la cazul omorului de la Telenești? Și care au fost acțiunile întreprinse de dvs personal și instituția pe care o reprezentanți?”, a întrebat Doina Gherman.
„Zilnic, în R. Moldova, Poliția este sesizată de 5-10 ori despre dispariția minorilor și este obligată să răspundă imediat pentru identificare, localizare și readucerea minorilor în familie sau în centrul de unde au plecat. Cu regret, trebuie să remarc că pârghiile legale pe care le avem la ziua de astăzi, nu sunt cele mai favorabile. Astfel, ajungem la concluzia că prin intermediul unor platforme cu care poliția a semnat acorduri, de exemplu Facebook, ne oferă mai multe posibilități, decât ne oferă pârghii legale în R. Moldova”, a declarat Cernăuțeanu.
Șeful IGP a precizat că poliția a intervenit prompt, dar a obținut cu greu informații de la instituțiile din Orhei.
„Incidentul a avut loc în seara de 12 aprilie. Poliția a fost sesizată după miezul nopții, după orele 12. Imediat după ce prietenul Anei Maria a sesizat poliția, un echipaj al poliției a mers imediat la fața locului, pentru a vedea circumstanțele. După care, după orele 3 noaptea, a fost depusă plângerea oficială. Ca urmare a acesteia s-au întreprins o serie de acțiuni. Eu înțeleg că de multe ori societatea așteaptă să vadă poliția, de ce nu caută, de ce nu întreprinde nimic. Eu vreau să vă asigur că au fost întreprinse absolut toate acțiunile. Cu regret, am avut acces la foarte puține sisteme, înregistrări…, deoarece cumva am fost limitați în raionul Orhei. Mai mult ca atât, reieșind din situația care a fost pe speța în cauză, cumva toată atenția a fost focusată pe raionul Orhei, deoarece mijlocul de transport a fost acolo, crima a fost acolo și orientările au fost în acea rază. Mai mult decât atât, în prima fază, când a fost identificat mijlocul de transport la două zile, reieșind din analizele care au fost, am duși și aici într-o altă paralelă, inclusiv de apropiații Anei-Maria.
În concluzie, în primul și primul rând, pârghiile și competențele pe care le-am avut, sunt foarte limitate. În primul și primul rând, pentru a face o descifrare telefonică sau a găsi acoperirea telefonică a persoanei care a fost în acea rază, nu ai nicio posibilitate în ziua de vineri seara, sâmbătă și duminică, deoarece niciun operator de telefonie mobilă nu lucrează ca să-ți ofere descifrările. Nemaivorbind de faptul că acestea se eliberează doar în baza încheierii instanței de judecată. Nu o dată am vociferat că este necesar să ajustăm mecanismul respectiv și când e vorba de dispariția persoanelor minore, în special, poliția să aibă acces. Poliția o să poartă răspundere dacă o să acceseze abuziv, dar noi când avem plângerea unei rude apropiate despre o persoană care a fost declarată dispărută și noi avem posibilitatea tehnică, pe urme fierbinți, să localizăm acel telefon… cu regret, nu avem pârghiile legale. Și nimeni absolut nu o să-ți ofere această oportunitate de a ridica descifrarea telefonică sau acoperirea razei telefonice pentru a localiza persoana”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
„Trebuie să privim în ansamblu cum îmbunătățim sistemul și care sunt pârghiile care să ne ajute pe noi toți la identificarea rapidă a astfel de situații. Ceea ce ține de sistemul video de monitorizare și am văzut și la Orhei – chiar dacă înțeleg că deranjez unele persoane, eu o să mai repet o dată. Noi am obținut de pe anumite camere din Orhei în regim de telecomunicare. Nici nu știu cât este de corect, cu agentul care gestionează camerele video, doar la telefon am obținut anumite secvențe video, care sunt și la mine, ca să vedeți ce calitate ne-a fost oferită.
Am propus și anterior, haideți ca toate sistemele video, care sunt cu vizibilitate în spațiul public, nu vrem să facem interferență în viața privată a oamenilor, dar unde vorbim de spații publice, poliția să aibă acces la toate aceste înregistrări. Pentru că nu poți găsi mereu pe loc reprezentanții care gestionează camerele de supraveghere video. De exemplu, reprezentantul care gestionează camerele video la Orhei, pe data de 16 a plecat la Moscova. Deci pentru a obține o informație, ești legat de un anumit cerc de persoane.
Nu în ultimul rând, o să fac referire și la Legea 59 și cu regret spun că nu este în cea mai bună redacție. Dacă o să ridicăm Legea cu privire la activitatea de investigație, dacă o să ridicăm proiectul care a fost propus de Ministerul de Interne, în 2012 și suprapus cu ceea ce este specificat în Legea 59, o să vedeți că diferă 60%, deoarece mereu au existat critici că vrem să facem interferență în viața privată a oamenilor. Trebuie să avem acoperire legală pentru a putea interveni. Or, cu regret, ajungem la concluzii că trebuie să modificăm cadrul legislativ doar atunci când se întâmplă o tragedie.
Aș opta și aș solicita ca să găsim soluția optimă ca în astfel de cazuri, să avem rapiditate maximă pentru a ne implica în oricare proces”, a mai precizat șeful IGP.
Mai mulți deputați, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Justiției, Ministerului Educației, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Inspectoratului General al Poliției, Consiliului Superior al Magistraturii și alți reprezentanți ai unor Ong-uri, cât și reprezentanți ai ambasadei SUA și a Marii Britanii în R. Moldova participă la audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în R. Moldova.
Moartea tragică a tinerei Ana-Maria
Pe 12 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din municipiul Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, pe 15 aprilie 2024 a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.
În rezultatul măsurilor întreprinse de către Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliție, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Este vorba despre Gheorghe Cotorobai, fost polițist și ex-angajat al sistemului administrației penitenciare. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.
Pe 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, raionul Telenești. În rezultatul măsurilor întreprinse, conform Procuraturii Generale, corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, raionul Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.
Tot pe 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide.
„(…) Procuratura urmează să dispună expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte, precum și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte. Vor fi audiați în calitate de martori deținătorii de construcții temporare din adiacentul locului depistării cadavrului, inclusiv cu dispunerea altor acțiuni relevante, după caz”, a precizat PG.
Surse ale ZdG au enunțat că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 7 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă. Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.