Principală  —  IMPORTANTE   —   De două zile, 58 de…

De două zile, 58 de tiruri, încărcate cu produse și mărfuri, nu pot intra în R. Moldova, fiind blocate la vama de la Moghiliov-Podolisk

58 de tiruri, încărcate cu produse și mărfuri, care încearcă să revină în R. Moldova, stau de două zile la punctul vamal Moghiliov-Podolisk și nu li se permite accesul în R. Moldova.

ZdG a fost sesizat de reprezentanții celor 58 de conducători auto. Aceștia ne-au povestit că angajații politiei de frontieră din Ucraina le-au ordonat să se parcheze în localitatea Nimia, din apropierea punctului vamal Moghiliov-Podolisk, motivând că prioritate au refugiații și autoturismele.

„Noi suntem de câteva zile în drum, încărcați cu produse și mărfuri. Eu, bunăoară, trebuia să ajung cu acest tir plin cu mere tocmai în Kazahstan. Din cauza războiului, am fost nevoit să mă întorc înapoi. La fel și ceilalți șoferi de tir, care stau parcați aici, la Nimia. Noi, de aici, soțiile noastre – de la Chișinău, încercăm să contactăm instituțiile statului, să-i implorăm să ne ajute să ajungem acasă, la copilași, dar nimeni nu reacționează. Și la noi stresul e mare, deoarece am văzut războiul cu ochii noștri și chiar am trecut prin rafale de împușcături. Noi înțelegem durerea și suferința celor care se refugiază din țara lor, dar și noi vrem acasă”, ne-a spus Ilie, unul dintre șoferii de tir.

ZdG a contactat Centrul de Apel al Serviciului Vamal al R. Moldova, care ne-a direcționat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), pe motiv că acest caz nu are loc pe teritoriul R. Moldova ci în afara frontierei.

La MAEIE, Daniel Vodă, purtător de cuvânt, șef al Serviciului diplomaţie publică, comunicare strategică şi interacţiune cu presa, a preluat cazul și a apelat la Celula de criză din cadrul MAEIE. Potrivit lui Daniel Vodă, au mai existat semnale similare, de la alte trei puncte vamale. Acesta a precizat că nu ar exista alte impedimente, decât rândurile mari, create de către persoanele care se refugiază din Ucraina și îngrijorările pentru securitatea participanților la trafic.

Reprezentantul MAEIE ne-a mai comunicat că responsabili din cadrul Celulei de criză au apelat Ambasada Ucrainei la Chișinău care s-a angajat să contacteze reprezentanții serviciului vamal și de grăniceri din această țară, pentru a urgenta traversarea frontierei de către cei 58 de șoferi de tiruri din R. Moldova.

MAEIE reiterează apelul său către cetățenii R. Moldova de a nu se deplasa în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina le transmitem să părăsească imediat teritoriul acestui stat.

Liniile telefonice de urgență ale misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):

Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: kiev@mfa.gov.md,

Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: odesa@mfa.gov.md.

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numărul de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a R. Moldova sau numerele +373 22 23 20 02; +373 22 20 10 47; +373 78220041 (inclusiv din străinătate) sau email: call.center@mfa.gov.md.