Principală  —  Ştiri   —   De ce nu a fost…

De ce nu a fost aprobat bugetul? Acuzațiile lui Ion Ceban vs explicațiile consilierilor municipali

Sursă foto: Telegram/ Victor Chironda / CMC

Bugetul municipal pentru anul 2024, elaborat și prezentat de Primăria capitalei la jumătatea anului în curs, n-a întrunit numărul de voturi necesare la ședința Consiliului municipal Chișinău (CMC) de miercuri, 24 iulie. Unii consilierii s-au abținut, iar alții au votat împotrivă. Primarul general Ion Ceban acuză că nu există „voință politică”.

La ședința CMC urma să fie votat în prima lectură bugetul municipal pentru anul 2024. Doar că, consilierii din partea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS) și „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM) au decis să se abțină, iar Victor Chironda, consilierul din partea Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, a votat împotrivă. Astfel, bugetul a fost suținut doar de către exponenții din partidul prezidat de edil – Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

După vot, Victor Chironda a scris pe rețelele de socializare: „Din start a fost clar că ședința aceasta este una de formă, ca primarul să poată plasa responsabilitatea pe consiliu”.

„Tentativa primarului Ceban de a impune un buget antisocial, focusat pe otkaturi și raspiluri a eșuat. Nici măcar colegii lor de «alianță» din CMC, socialiștii, nu au susținut proiectul.

Vom solicita primarului să prezinte un buget focusat pe cetățeni și pe dezvoltarea durabilă a orașului, nu pe proiecte electorale”, a explicat Victor Chironda.

Ulterior, Ion Ceban a declarat că bugetul Chișinăului, „care prevede dezvoltarea municipiului de mai departe, nu a fost votat de către Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor”, fără să spună despre opțiunile consilierilor din alte partide.

„Despre acest lucru vorbesc de jumătate de an, când spun că nu există voință politică. Astăzi, acest fapt a fost demonstrat. Cu detalii voi veni în curând. Mulțumesc tuturor celor 24 de consilieri care au susținut bugetul. Personal, dar și echipa MAN, condamnă această atitudine față de locuitorii Chișinăului și suburbii”, a notat Ion Ceban.

Ziarul de Gardă a contactat consilierii PSRM și Fracțiunea PAS. Deocamdată, doar reprezentanții PAS s-au expus cu privire la votul exprimat în CMC.

„Fracțiunea PAS nu a susținut bugetul municipal elaborat de Primăria Chișinău din motiv că acesta este bazat pe împrumuturi interne de 750 milioane de lei, cu un deficit bugetar de circa 650 de milioane de lei, care se vrea a fi acoperit din vânzările de terenuri municipale în valoare de circa 2 miliarde de lei. Și asta se referă doar la bugetul în lectură întâi care reprezintă indicatorii bugetari generali. Dacă să vorbim despre bugetul general, sunt foarte multe deficiențe și lipsuri. În formula respectivă, noi nu putem susține un asemenea buget, pentru că acesta este antisocial și împotriva oamenilor”, subliniază Zinaida Popa, președinta Fracțiunii PAS din CMC.

Exponenții PAS militează pentru a obține susținerea consilierilor pentru „bugetul alternativ elaborat de fracțiunea PAS din CMC. Un buget pentru oameni”.