Principală  —  Ştiri   —   De ce ne sufocăm de…

De ce ne sufocăm de căldură? Explicațiile climatologilor

Un grup de climatologi din România explică ce se întâmplă acum pe continentul nostru. Aceștia afirmă că are loc un duel al unui ciclon polar cu unul tropical și că va dura cel puțin până pe 17 iulie, după care urmează cel mai probabil un episod de furtuni.

Climatologie si Prognoze Globale prezintă câteva explicații despre condițiile climaterice actuale.

Continentul european rămâne ca un câmp de luptă pentru duelul între regiunea polara, foarte intensa pentru aceasta perioada a anului si un regim anticiclonic puternic, de origine tropicală, apărut ca răspuns la activitatea polară neobișnuită.

Duelul celor două regiuni climatice va continua, astfel încât acest regim termic va continua să controleze Estul Europei cel puțin până la 17 Iulie, când s-ar putea declanșa un nou episod de furtuni.

Căldura domnește, iar acest lucru se poate observa peste tot. Faza de intensitate a vortexului troposferic continuă, după aproape 2 luni.

În aceste zile, un nou anticiclon tropical încearcă să avanseze spre zona Atlantica. Câmpul de presiune ridicata reușește să avanseze până în zona Islandei, fiind ulterior absorbit de un Anticiclon Groenlandez turat de activitatea atlantică. Ciclonii atlantici își continuă astfel domnia și orice șansă de a antrena puțin aer rece spre sud se risipește pentru următoarele zile. Din păcate, masa de aer antrenată reușește să avanseze pana in Europa Centrala, fiind ulterior blocata, pe fondul reluării circulației atlantice.

Un fenomen de interes pentru această zonă va fi reacția masei tropicale la pătrunderea aerului rece in Europa Centrală. Până acum, temperaturile au fost menținute de aceasta masa de aer cald dinspre Kazahstan, astfel încât valorile au trecut doar marginal de pragul de 40 de grade Celsius. In cursul saptamanii ce urmeaza, va fi cruciala aceasta moderare. Consideram ca într-un transport de aer cald dinspre Sahara, valorile de temperatura ar fi urcat peste 40 de grade, ținând cont ca am avut un astfel de episod in Iulie 2023 (42.7 grade Celsius)

Prezenta masei de aer kazahstaneze reprezintă un avantaj din acest punct de vedere, insa dezavantajul este seceta. Din păcate, aceasta ar fi continuat, indiferent de unde provine transportul de aer tropical.

Iulie 2024 are o medie de 23.1, față de normalul de 21.5 grade Celsius. A doua luna a verii aduce astfel un tipar cald până acum, în care vor fi importante moderările. Acestea sunt reprezentate de diverse momente în care circulația polara slabeste, existand tendința de blocaj.

Un astfel de moment pare sa se contureze incepand cu ziua de Miercuri cand ridicarea unui anticiclon european reprezinta un prim moment de destabilizare a regimului care a dominat ultimele 2 luni.

Din pacate, ne asteptam ca masa de aer rece care va sosi sa fie insotita de furtuni puternice.

Aceste momente de slabiciune ar trebui sa defineasca caracterul lunii Iulie 2024, care are o medie de precipitatii de 30 de litri/mp pana acum.

La nivel regional, este greu să ne gândim la o slăbire a caldurii pana nu vedem macar aceeasi slabire si in cazul fenomenelor care o cauzeaza. Jet Stream-ul sudic este foarte slab in zona Europei, permițând transportul aerului cald spre Nord.

O diferenta importanta o reprezinta insa pozitia ITCZ. Spre deosebire de alti ani cu tipare calde, in care furtunile ITCZ-ului ajungeau in desertul Sahara, in acest an pozitia este una mai sudica si mai tarzie.

Astfel, nu consideram ca exista o fortare a anticiclonului saharian inspre Nord, situatie care ar trebui sa usureze incheierea valului de caldura, atunci cand aceasta va sosi.

Seceta extrema…

Suferinta extrema a fost a agricultorilor in aceasta vara. Regimul foarte secetos a reusit sa arunce jumatate de tara la loc in seceta extrema, apropiindu-ne de valori similare cu 2019-2020.

Apropierea de rezultatele acelui regim asociat minimului solar ne uimeste si pe noi. Da, si atunci vortexul a fost neobisnuit de intens, insa acest fenomen apare in mod tranditional atunci cand activitatea solara este scazuta. Acum nu este cazul si continuam sa consideram ca ne apropiem de momentul cand ar trebui sa vedem diferentele.

Pentru agricultura este din pacate prea tarziu si este pacat ca nu incearca nimeni sa ofere informari, estimari, materiale de informare din cadrul autoritatilor. Nu ne amintim sa fi vazut in spatiul public macar o discutie despre motivul pentru care scad precipitatiile din Romania si cum vor evolua in continuare, desi acesta este cel mai important domeniu pentru umanitate.

Revenind la evolutia lunii Iulie, ne aflam in perioada in care vom vedea daca modelele climatice au avut dreptate cu precipitatiile din Iulie. Cu o medie de 30 de litri/mp din primul episod de furtuni, daca numarul momentelor de slabire a circulatiei polare va fi de 2-3, ar trebui sa vedem o apropiere a precipitatiilor de normalul lunii, insa aceasta este varianta optimista.

Un prim moment de slabire si o tentativa de blocare a circulatiei regionale va aparea incepand de Miercuri. Aparitia anticiclonului european va antrena nuclee de aer rece in altitudine, spre Mediterana. Tranzitia aerului rece din altitudine ar trebui sa aduca conditii pentru furtuni, care pot deveni intense.

Vom discuta mai multe intr-un material ce va aparea in saptamana ce urmeaza.

Regiunea tropicala, la turatie maxima…

Din punct de vedere structural, observam o regiune tropicala foarte extinsa. Temperaturile de 50 de grade Celsius cuprind zone vaste din Desertul Sahara sau Desertul Arab. In acelasi timp, deasupra Atlanticului Central avem o masa de aer enorma, incarcata cu praf saharian care este transportat catre zona Caraibelor.

Cu toate acestea, activitatea este normala. Ne aflam foarte aproape de maximul solar sau chiar in cadrul acestuia, asa ca Ecuatorul este activ la randul sau, ceea ce determina o activitate intensa si la tropice, unde avem componenta de descendenta a aerului.

Aceasta activitate sporita a tropicelor ar trebui sa slabeasca vortexul , mentinand o intensitate scazuta a acestuia, intrerupta de multiple blocaje. Aceasta este si influenta fazei La Nina asupra centrilor barici, doar ca acum aceasta intarzie sa apara, iar aceasta activitate intensa a regiunii polare pare de nestavilit.

Caldura este persistenta, constituind o problema pentru toata lumea, insa daca am reusi sa mentinem aceste valori pentru a doua jumatate din luna, Iulie 2024 s-ar clasa sub valorile de anul trecut.