De ce este important să cerem bonul fiscal după fiecare cumpărătură
Se întâmplă ca atunci când ieșim dintr-un magazin să nu primim bonul fiscal pentru achiziția făcută sau să îl refuzăm la casa de marcat tocmai pentru a nu ne umple portofelul cu hârtii. Mai mult decât atât, deseori, la ghișeul de plată este amplasat un mic coș de gunoi, în care cumpărătorii tind să arunce imediat bonul fiscal recepționat. În continuare, vom explora avantajele solicitării bonului fiscal, diferențele între acesta și nota de plată, precum și acțiunile pe care le puteți întreprinde în cazul în care vi se refuză eliberarea bonului fiscal.
Utilitatea bonului fiscal
Bonul fiscal este un document emis de casa de marcat, care atestă contravaloarea bunurilor vândute cu amănuntul sau a serviciilor prestate direct către persoanele fizice. Acesta reprezintă un contract între cumpărător și agentul economic, care confirmă că pentru un serviciu sau un produs primit a fost achitată o anumită sumă de bani.
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) recomandă tuturor cetățenilor să ceară bonul fiscal care confirmă cumpărarea produsului sau prestarea serviciului, în acest mod fiind asigurate drepturile acestora în calitate de consumatori.
În cazul în care ați beneficiat de un produs sau de un serviciu necalitativ, deținerea bonului fiscal este esențială pentru a putea depune o reclamație și a solicita rambursarea cheltuielilor. În lipsa bonului fiscal, nu veți avea posibilitatea să vă apărați juridic drepturile în calitate de consumator. Conform legislației, consumatorul nu trebuie să ceară bonul de casă – este responsabilitatea și obligația comerciantului să-l ofere. O parte din comercianți refuză eliberarea bonului de casă, motivând că aparatul de casă este defectat și oferă în schimb o simplă notă de plată, pe care este foarte important să nu o confundați cu bonul fiscal.
Cum arată un bon fiscal veridic
Bonul de casă trebuie să conțină în mod obligatoriu:
- Partea superioară sau antetul, care, de regulă, conține date despre utilizatorul echipamentului de casă și de control;
- Partea mijlocie sau corpul bonului, unde găsim date despre vânzarea bunurilor, serviciilor sau lucrărilor prestate;
- Partea inferioară, care prezintă datele de identificare a echipamentului de casă și de control.
Cum acționați în cazul în care comerciantul refuză să vă elibereze bonul fiscal
În cazul în care nu v-a fost eliberat bonul de casă/ documentul fiscal emis de echipamentul de casă şi de control ori dacă suma indicată în bonul de casă/ documentul fiscal nu corespunde sumei real achitate, puteți depune o petiție la adresa electronică a SFS – [email protected]. Concomitent, puteți sesiza despre această încălcare și Centrul unic de apel al SFS, 080001525, butonul 3 – semnalarea cazurilor de nerespectare a legislației fiscale, apelul fiind gratuit.
Omiterea eliberării bonului fiscal, conform prevederilor articolului 254 din Codul Fiscal, se sancţionează cu amendă de la 5000 la 15000 de lei pentru fiecare caz separat.
Pentru verificarea bonului de casă, SFS pune la dispoziție serviciul on-line de verificare a bonurilor fiscale, care poate fi accesat pe site-ul oficial al instituției – sfs.md.
Bugetul public național ratează anual circa un miliard de euro din cauza evaziunii fiscale
Directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, susține că economia informală și, implicit, evaziunea fiscală, este o problemă reală și pregnantă pentru economia R. Moldova.
„Conform calculelor noastre, bugetul public național ratează anual circa un miliard de euro din cauza evaziunii fiscale. În contextul în care R. Moldova înregistrează deficite bugetare deja cronice, care gradual pun presiuni tot mai mari pe nivelul de îndatorare a statului, lupta cu evaziunea fiscală și economia informală în general trebuie să fie principalul instrument de consolidare fiscală pentru anii următori. Dacă nu vom reuși asta, Guvernul, mai devreme sau mai târziu, va fi nevoit să majoreze impozitele, pentru că avem un sistem al finanțelor publice la limita sustenabilității”, spune Adrian Lupușor.
Directorul executiv al Expert-Grup este de părere că în acest sens, fiecare din noi, în calitate de consumator de bunuri sau servicii, poate pune umărul la consolidarea fiscală și, eventual, la evitarea majorărilor viitoare ale impozitelor, prin solicitarea bonului de casă (atenție, nu doar a notificării plății prin intermediul cardului ce este eliberată de terminal, dar anume a bonului fiscal).
„Eliberarea bonului fiscal înseamnă că bunul sau serviciul procurat a fost vândut sau livrat cu plata tuturor impozitelor. În același timp, refuzul de emitere a bonului fiscal este un prim indiciu că acel comerciant face evaziune fiscală, iar Dvs. contribuiți direct la acest fenomen extrem de nociv pentru sănătatea economiei naționale. Pe lângă evaziunea fiscală, prezența bonului fiscal vă oferă și o garanție din perspectiva protecției consumatorului. Astfel, în cazul în care produsul procurat s-a dovedit a fi neconform, în prezența bonului fiscal, îl puteți returna comerciantului sau puteți depune o petiție la instituția abilitată cu funcția de protecție a consumatorului (în lipsa unui bon fiscal, este foarte dificil de demonstrat unde și când ați făcut achiziția). Deci, cereți bonul fiscal pentru bunăstarea Dvs. ca și consumator protejat, dar și pentru bunăstarea țării, contribuind la diminuarea evaziunii fiscale”, conchide expertul.
Impozitele și taxele constituie 62,6% din veniturile bugetului public național
De fiecare dată când achitați pentru un produs sau un serviciu, pe lângă valoarea produsului/serviciului propriu-zisă, plătiți și un impozit numit taxa pe valoarea adăugată (TVA). În cazul acesta, vânzătorul doar joacă rolul de colector al impozitului de la cumpărător, după care achită sumele colectate la buget. Prin eliberarea bonului fiscal, vă asigurați că agentul economic achită toate impozitele și taxele la stat, inclusiv TVA-ul colectat de la cumpărători. Banii din impozite și taxe, care reprezintă 62,6% din veniturile bugetului public național, contribuie ulterior la finanțarea pensiilor, salariilor profesorilor, medicilor și susțin activitatea instituțiilor de învățământ, a altor servicii publice esențiale.