Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De ce a lansat Ucraina…

De ce a lansat Ucraina atacul transfrontalier asupra Rusiei?

Sursa foto: Unian

Atunci când Kievul a lansat un raid transfrontalier în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, întrebarea unor experți militari a fost: „De ce?”.

Una dintre cele mai mari probleme ale Ucrainei pe câmpul de luptă este forța de muncă. Rusia are mai mulți soldați și se apropie tot mai mult de orașul Pokrovsk din estul Ucrainei. Prin urmare, trimiterea a sute de soldați ucraineni chiar în Rusia este contradictorie în ochii unora. Alți experți au însă o altă părere, scrie BBC.

„Nu a fost accidental. Este în mod clar parte a unui plan concret”, a declarat expertul în război Kostiantin Mașoveț într-o postare pe Facebook.

Mihailo Jirohov, un analist militar, este de acord. El a declarat pentru BBC că Rusia a fost nevoită să redistribuiască acolo unele trupe de pe linia frontului din estul Ucrainei.

„Dacă vă uitați la rapoartele oficiale, au fost lansate mult mai puține bombe planetare rusești în zona Donețk. Aceasta înseamnă că avioanele care le transportă sunt acum în altă parte în Rusia”, a spus el.

Este extrem de puțin probabil ca această incursiune să fie o încercare a Ucrainei de a ocupa teritoriul rusesc, dar dacă scopul a fost atragerea forțelor rusești, atunci acest lucru este în curs de realizare.

În general, foarte puține personalități ucrainene de rang înalt spun multe despre acest atac.
Biroul președintelui ucrainean a refuzat să ofere vreun comentariu pentru BBC, „deocamdată”.

Deși incursiuni similare au mai avut loc, este pentru prima dată când forțele ucrainene regulate au fost folosite în acest mod.

Foto: ISW

Unde se vorbește mult mai mult despre acest subiect, este dincolo de granița Ucrainei, și anume în Rusia. Canalele militare rusești au raportat rapid asaltul care a implicat sute de trupe și mai multe atacuri cu rachete și drone. De asemenea, oficialii locali au anunțat deja victimele și evacuările. Regiunile învecinate și-au exprimat dorința de a-i primi pe cei forțați să-și părăsească locuințele. Și acolo a fost declarată stare de urgență.Ministerul rus al Apărării a recunoscut chiar că trupele au fost redistribuite în direcția Sudzha, un oraș din regiunea Kursk.

Asaltul este deja prezentat de Kremlin ca o dovadă a faptului că ar trebui să continue războiul – o invazie pe care încă o consideră „defensivă”.

„Evenimentele din regiunea Kursk generează mai multe întrebări decât răspunsuri”, sugerează analistul militar Mihailo Jirohov.

În mod clar, pentru Ucraina, dacă întârzie sau chiar împiedică Rusia să organizeze un atac major în nordul său, va considera că s-a meritat desfășurarea operațiunii.

Potrivit unei postări din dimineața zilei de 7 august a guvernatorului din Kursk, Aleksei Smirnov, regiunea a „rezistat eroic atacurilor naziștilor ucraineni în ultimele 24 de ore”. Vladimir Putin a comentat luptele din regiunea Kursk în cadrul ședinței Guvernului rus.

„Regimul de la Kiev a întreprins o nouă provocare la scară largă. Trage fără discernământ, inclusiv cu rachete, asupra caselor de locuit, clădirilor civile, ambulanțelor”, a declarat Putin.