Principală  —  IMPORTANTE   —   De câte doze de vaccin…

De câte doze de vaccin împotriva Covid-19 dispune în prezent R. Moldova și când expiră acestea

Foto: Ministerul Sănătății

R. Moldova are în prezent un stoc disponibil de vaccin împotriva Covid-19 de 12 907 de doze, se spune într-un răspuns al Ministerului Sănătății (MS) la o solicitare de informații a Ziarului de Gardă.

Autoritățile din sănătate susțin că în instituțiile medicale din țară nu există în prezent loturi expirate.

Cele 12 907 de doze de vaccin sunt repartizate în felul următor:

  • stoc curent la depozitul ANSP – Pfizer/BioNTech – Comirnaty (Omicron) – 8 856 de doze (acestea expiră pe 28 februarie 2025);
  • stoc curent în țară (IMSP, CSP) – Pfizer/BioNTech – Comirnaty (Omicron) – 444 de doze (acestea expiră pe 28 februarie 2025);
  • Pfizer/BioNTech – Comirnaty (pediatric – 5-11 ani) – 3 607 de doze (acestea expiră pe 30 septembrie 2024).

În ultimele săptămâni a crescut numărul cazurilor de infectare cu Covid-19. MS a anunțat recent că în perioada 12-18 august, în R. Moldova au fost înregistrate trei cazuri de deces și 2213 cazuri de Covid-19, dintre care 303 cazuri în regiunea transnistreană, fiind cu 60,2% cazuri mai multe comparativ cu săptămâna anterioară acesteia, informează Ministerul Sănătății (MS) printr-un comunicat.

Autoritățile din sănătate menționează că 416 cazuri de Covid-19 au fost înregistrate la copiii cu vârsta de 0-14 ani.

„În intervalul menționat, au fost efectuate 10.707 teste de tip PCR și TDR. Pozitivitatea probelor în ultima săptămână a crescut de la 17,3% la 20,7%.

În context, menționăm că, deși în ultimele săptămâni în Republica Moldova a crescut numărul cazurilor de îmbolnăviri de Covid-19, situația nu poate fi catalogată drept stare de urgență și nici critică”, se spune în comunicatul MS.

Autoritățile din sănătate recomandă respectarea principalelor măsuri de protecție pentru sănătatea și siguranța oamenilor:

  • păstrarea distanței sociale;
  • evitarea locurilor aglomerate;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • igiena respiratorie;
  • respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției Covid-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare).

Vaccinarea împotriva Covid-19 este cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces, conform MS.