Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   De astăzi antreprenorii vor putea…

De astăzi antreprenorii vor putea efectua plăți imediate prin intermediul MIA Plăți Instant. Detalii de la BNM

Foto: Forbes

De miercuri, 31 iulie, sistemul MIA Plăți Instant este accesibil și pentru mediul de afaceri. Astfel, începând de astăzi, antreprenorii din toată țara vor putea efectua plăți imediate, indiferent de banca comerciantului. Anunțul a fost făcut de către Banca Națională a Moldovei (BNM) într-un comunicat.

Transferurile vor putea fi efectuate cu ajutorul unui cod QR sau al unui link.

Plățile prin cod QR pot fi efectuate la casele de marcat prin simpla scanare a codului comerciantului, direct din telefonul mobil sau din aplicația financiară. Comercianții vor avea la dispoziție trei tipuri de QR-uri: QR static (cu sumă sau fără sumă), QR dinamic și QR hybrid.

Plățile prin link pot fi efectuate prin intermediul unui link unic furnizat de prestatorul de servicii care direcționează cumpărătorul către o pagină de plată securizată, unde acesta va putea selecta aplicația financiară dorită și va confirma tranzacția. Comercianții pot integra linkul de plată în magazinele online sau îl pot trimite direct către cumpărători prin email, mesaje-texte sau aplicații de mesagerie.

„Principalul avantaj pentru afaceri este comisionul unic de până la 0.8% aplicat la acceptarea plăților pentru majoritatea afacerilor. Mai mult, pentru serviciile sociale precum educație, spitale, transportul public sau plata utilităților, comisionul nu poate fi mai mare de 0,5%”, se explică în comunicatul BNM.

MIA Plăți Instant este un sistem de plăți dezvoltat de Banca Națională a Moldovei și oferit prin intermediul aplicațiilor financiare mobile ale prestatorilor de servicii de plată (bănci, PSP nebancari) din R. Moldova. Sistemul a fost adoptat deja de peste 200 de mii de utilizatori unici, persoane fizice care au transferat prin MIA peste 650 de  milioane de lei.