„Dacă sunteți profund îngrijorați, de ce ați permis ca directorul unui alt teatru să facă presiuni asupra actrițelor hărțuite?”. Mesajul public al unei managere culturale după declarațiile Ministerului Culturii privind acuzațiile de hărțuire sexuală aduse unui regizor
Managera culturală Victoria Nagy-Vajda a reacționat la comunicatul publicat de Ministerul Culturii, în care instituția a relatat despre acțiunile întreprinse în contextul acuzațiilor de hărțuire sexuală aduse regizorului lituanian Linas Zaikauskas, și a negat că cunoștea de mai demult despre cazul actriței care ar fi fost hărțuită de acesta.
Astfel, Victoria Nagy-Vajda a confirmat că ea este autoarea unei scrisori care a fost expediată, la 19 iulie, ministrului Culturii Sergiu Prodan, Președinției R. Moldova și la trei organizații neguvernamentale.
„Am ajuns la acest pas după o discuție informală pe 18 iunie 2023, față în față cu un director din teatrele vizate, care mi-a mărturisit despre cazurile de hărțuire din teatrul pe care îl conduce cu implicarea regizorului Linas Zaikauskas. Persoana însă m-a asigurat că actrițele hărțuite nu doresc să vorbească, iar Ministerul Culturii deja investighează cazul în urma unei petiții primite de la alt teatru de stat și că lucrurile vor reintra în făgașul normal.
După primirea acestei mărturii zguduitoare, am urmărit atent evenimentele ulterioare care însă demonstrau că Ministerul Culturii nu întreprinde nimic în acest sens. Din responsabilitate civică față de persoanele care au trecut prin actele de hărțuire și agresiune fizică și psihică, despre care am fost informată, m-am văzut obligată să acționez prin petiția menționată, după ce m-am consultat cu membrii organizațiilor care se luptă pentru drepturile femeilor și pot oferi victimelor hărțuirii sexuale consiliere psihologică și asistență juridică”, a scris pe rețelele de socializare managera culturală Victoria Nagy-Vajda.
Aceasta a criticat mai multe părți din comunicatul publicat de Ministerul Culturii la doua zile după ce presa a scris despre o actriță care a acuzat regizorul de hărțuire sexuală.
„1) Ministerul Culturii (MC): Ministerul Culturii este profund îngrijorat de cazul de hărțuire sexuală care a avut loc în unul din teatrele din Republica Moldova.
Victoria Nagy-Vajda:
a. Au fost mai multe cazuri de hărțuire sexuală, iar MC cunoaște despre existența lor în baza a 2 (două) plângeri, prin urmare afirmația „cazul de hărțuire sexuală care a avut loc în unul din teatrele din Republica Moldova” este una eronată.
b. Dacă sunteți profund îngrijorați, de ce ați expediat imediat directorului teatrului Feodor Gladii scrisoarea mea din 19 iulie 2023, înainte de formarea comisiei ministeriale și înainte de a fi contact organele de drept? În urma acestei acțiuni, Linas Zaikauskas a început să contacteze persoanele hărțuite pentru a le intimida cerându-le să vorbească elogios despre activitatea comună, înainte ca aceste persoane să fie ascultate de instituțiile competente.
c. Dacă sunteți profund îngrijorați, de ce ați permis ca directorul unui alt teatru să facă presiuni asupra actrițelor hărțuite prin a le cere să nege existența actelor de hărțuire comise de Linas Zaikauskas, invocând motivul „necesității protecției teatrului și a domnului ministru al Culturii de posibile consecințe negative rezultate din publicarea unui material în presă”?
2) MC: Afirmațiile, precum că Ministerul Culturii cunoștea demult despre plângerile de hărțuire sexuală ale angajatelor teatrului, nu corespund realității.
Victoria Nagy-Vajda:
d. Cum se face că informații legate de abuzurile și hărțuirile regizorului Zaikauskas le cunoaște multă lume, inclusiv la București, iar ministrul Culturii al Republicii Moldova a auzit pentru prima dată despre ele în scrisoarea din 19 iulie 2023?
3) MC: Ca urmare a plângerii (se înțelege 12 mai 2023), ministrul culturii, Sergiu Prodan, a avut întrevederi cu șefa trupei, Lyubov Roshchina, directorul teatrului Feodor Gladii, conducătorul artistic al teatrului, Mihai Țărnă și regizorul teatrului, Iosif Shats.
Victoria Nagy-Vajda:
e. Ne oferiți din nou o informație eronată! La întrevederea menționată mai sus nu a participat regizorul Iosif Shats, aflându-se în acel moment în SUA, iar din informațiile pe care le dețin, nici conducătorul artistic al teatrului, Mihai Țărnă, nu a participat la această întâlnire. Ministrul Culturii s-a întâlnit cu doamna Liubovi Roșina, care în urma acestei întâlniri a fost destituită din funcția pe care o ocupa, de șefă a trupei.
f. Tot atunci, în urma întâlnirii menționate de MC, directorul Gladii invita subalternii în cabinetul său și li cerea să-și retragă plângerea împotriva regizorului Zaikauskas!
g. Totodată, în această plângere a trupei erau menționate, cu titlu de informare, incidentele din alte două teatre din Republica Moldova, la fel și condamnarea penală de hărțuire sexuală, cu indicarea sursei online. Vă rugăm să ne spuneți de ce nu ați format atunci o comisie de investigație și nu ați apelat la organele de resort, pentru a investiga dacă regizorul Zaikauskas prezinta sau nu un pericol pentru angajații teatrelor?
4) MC: La data de 23.05.2023, Feodor Gladii a raportat despre pornirea unei investigații și crearea unei comisii interne de verificare.
Victoria Nagy-Vajda:
h. Care a fost rezultatul acestei investigații, cine au fost membri comisiei?
i. Dacă ne uităm la proiectul repertoriului Teatrului Cehov pentru stagiunea 2023-2024, primită de mine pe 19 iulie 2023, reiese că investigația s-a finalizat în favoarea regizorului Zaikauskas, deoarece proiectul repertorial includea 3 spectacole în regia domnului Zaikauskas, și anume: „Бег по струнам” de Angelina Roșca, „Национальная площадь”, libretto Linas Zaikauskas, „Украденное счастье” de Ivan Franko. Acest document, întocmit de către angajații teatrului (7 persoane) nu pare să-l fi inclus pe directorul artistic, Mihai Țărnă, și demonstrează că Liubovi Roșina nu deținea funcția de șefă a trupei teatrului la momentul întocmirii și aprobării interne a repertoriului.
5) MC: Despre existența unor cazuri de hărțuire sexuală din partea lui Linas Zaikauskas în vara anului 2022, ministerul a fost informat abia la data de 19 iulie 2023, prin intermediul sesizării unui manager cultural al unei instituții culturale private, precum și la data de 20 iulie curent, prin intermediul adresării din partea Centrului de Drept al Femeilor.
Victoria Nagy-Vajda:
j. Vă reamintesc și pe această cale că pe data de 14 iunie 2023, precum am indicat și în scrisoarea din 19 iulie, un grup de lucrători teatrali a depus la secretariatul Ministerului o cerere de audiență cu domnul ministru, Sergiu Prodan. Scopul petiționarilor era să povestească despre cazurile de agresiune fizică, verbală și sexuală din prima sursă. Prin urmare, în acest grup era și o persoană care a fost hărțuită sexual.
k. Conform legislației în vigoare este oare justificat refuzul sau ignorarea unei cereri de audiență expediată de subalternii ministrului, în condițiile în care ministru era deja informat despre problemele din teatru, despre „comportamentul nerespectuos al regizorului Linas Zaikauskas” și „ limbaj agresiv în procesul de lucru” al regizorului?
l. Din mărturiile persoanelor care v-au auzit discutând la acest subiect, ați fi vociferat că v-ați săturat de problemele acestui teatru. Mă întreb dacă poate un ministru să-și aleagă, după propriul plac, problemele de care să se ocupe sau să le ignore?
6) MC – Totodată, în scopul protejării unor potențiale victime (care poate n-au avut curajul să raporteze), Ministerul a recomandat administrației teatrului suspendarea imediată a raportului de muncă cu regizorul Linas Zaikaukas pe perioada verificărilor.
Victoria Nagy-Vajda:
m. Pe perioada suspendării regizorului Linas Zaikaukas, soția acestuia, Margarita Masiukova, numită în primăvara acestui an în funcția de scenograf șef, activează în continuare în teatru, lucru care face posibil informarea Linas Zaikauskas despre deciziile din teatru.
n. Precum este menționat mai sus, Linas Zaikaukas a contactat mai multe persoane atât fizic, cât și la telefon, prin mesaje, pentru a le preveni că vor fi întrebate despre el și recomandându-le insistent să vorbească pozitiv despre colaborarea din trecut.
7) MC: La data de 26 iulie curent, ca răspuns la intenția administrației Teatrului Cehov de a urma recomandarea Ministerului Culturii și a suspenda raportul de muncă cu Linas Zaikauskas pe perioada verificărilor, acesta din urmă a depus cerere de eliberare din funcție. Asfel, din 26 iulie curent, Linas Zaikauskas nu mai este angajat în cadrul Teatrului Cehov.
MC – Toate celelalte numiri, angajări sau demisii ale regizorilor, artiștilor și lucrătorilor scenei au fost și sunt de competența și responsabilitatea conducerii instituțiilor teatrale (administrația și consiliul artistic) în conformitate cu legislația în vigoare.
Victoria Nagy-Vajda:
o. Vă rugăm să ne elucidați cum se face că pe 11 august un director de teatru și-a informat trupa verbal că Linas Zaikauskas va fi reangajat în teatru, pentru a fi ajutat cu un contract de muncă, necesar pentru șederea în Republica Moldova?
p. Deoarece MC a recomandat, precum menționat mai sus, suspendarea raportului de muncă cu Linas Zaikauskas din Teatrul Cehov, oare ar putea MC să vorbească și să recomenade teatrelor despre problemele care pot apărea în urma reangajării regizorului Linas Zaikauskas, inclusiv punându-se problema traumatizării repetate a persoanelor care au suferit în urma colaborării cu acest regizor?
8) MS: Precizăm că Linas Zaikauskas a venit în Republica Moldova din Ucraina după începerea războiului pe teritoriul Ucrainei, împreună cu familia sa, în calitate de refugiați, unul din membrii familiei fiind persoană cu nevoi speciale.
Victoria Nagy-Vajda:
q. Ar fi fost bine să precizați, pentru a evita manipularea opiniei publice, că membrii familiei Zaikauskas, intrați pe teritoriul Republicii Moldova în calitate de refugiați, sunt cetățeni ai Lituaniei (și ai Federației Ruse?).
9) MS: Ministerul Culturii, cu susținerea Centrului de Drept al Femeilor, va elabora și implementa un regulament și un ghid comportamental pentru instituțiile de cultură din Republica Moldova, care vor încuraja victimele să raporteze cazurile de violența și hărțuire sexuală, iar administrația să asigure un mediu de muncă în care toți angajații să se simtă în siguranță.
Victoria Nagy-Vajda:
r. Sperăm că aceste promisiuni se vor transforma în acțiuni imediate pentru a nu mai întârzia cu aplicarea legii în vigoare privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă. Vom monitoriza permanent acțiunile Ministerului Culturii în acest sens și ne vom lupta pentru tragerea la răspundere a domnului Linas Zaikauskas pentru acțiunile de hărțuire sexuală la locul de muncă”, se arată în mesajul public al Victoriei Nagy-Vajda.
Ministerul Culturii a venit cu precizări „care ar ajuta la excluderea speculațiilor”, la două zile după ce presa a scris despre primul caz raportat de hărțuire sexuală din lumea teatrală din R. Moldova. Potrivit reprezentanților Ministerului, a fost creată o Comisie de verificare a circumstanțelor cazului, care a sesizat Procuratura Generală.
Mai exact, Europa Liberă a relatat despre cazul unui actrițe care acuză un regizor de hărțuire sexuală. Este vorba despre regizorul lituanian Linas Zaikauskas, angajat în cadrul Teatrului Cehov, care a venit în R. Moldova din Ucraina, după începerea războiului pe teritoriul Ucrainei, „împreună cu familia sa, în calitate de refugiați, unul din membrii familiei fiind persoană cu nevoi speciale”, precizează Ministerul Culturii.
Autoritățile responsabile de domeniul culturii susțin că afirmațiile, precum că Ministerul Culturii cunoștea demult despre plângerile de hărțuire sexuală ale angajatelor teatrului, nu corespund realității.
Totuși, deși instituția a fost informată despre existența unor cazuri de hărțuire sexuală din partea lui Linas Zaikauskas, în vara anului 2022, pe 19 și 20 iulie, abia pe 21 iulie în cadrul ministerului a fost creată o comisie specială.
„În data de 12 mai 2023, Ministerul Culturii a primit o plângere din partea unui grup de actori ai Teatrului Cehov, în care a fost semnalat comportamentul nerespectuos al regizorului Linas Zaikauskas în raport cu angajații, tradițiile și valorile Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”. Grupul de actri l-a acuzat pe Linas Zaikauskas de limbaj agresiv în procesul de lucru. Subliniem că acuzații de agresiune fizică și hărțuire sexuală în această plângere nu au fost invocate. Ca urmare a plângerii, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut întrevederi cu șefa trupei, Liubov Roshchina, directorul teatrului Feodor Gladii, conducătorul artistic al teatrului, Mihai Țărnă și regizorul teatrului, Iosif Shats. Ministerul a solicitat administrației teatrului să ia măsuri pentru a elucida situația în teatru și să întreprindă acțiunile necesare, care vor exclude pe viitor asemenea incidente, atenționând asupra faptului că agresiunea, inclusiv verbală, în colectiv este inadmisibilă. La data de 23.05.2023, Feodor Gladii a raportat despre pornirea unei investigații și crearea unei comisii interne de verificare.
În privința celorlalte teatre cu care a colaborat Linas Zaikauskas, Ministerul Culturii declară că niciodată, nicio altă adresare, sub nicio formă, verbală sau scrisă, din partea angajaților teatrelor referitor la comportamentului regizorului Zaikauskas NU a parvenit la minister.
Despre existența unor cazuri de hărțuire sexuală din partea lui Linas Zaikauskas în vara anului 2022, ministerul a fost informat abia la data de 19 iulie 2023, prin intermediul sesizării unui manager cultural al unei instituții culturale private, precum și la data de 20 iulie curent, prin intermediul adresării din partea Centrului de Drept al Femeilor.
Urmare acestor sesizări, în regim de urgență, prin Ordinul ministrului culturii nr. 184 din 21.07.2023, în cadrul ministerului a fost creată Comisia de verificare a circumstanțelor relatate, cu scopul de studiere, stabilire, elucidare și luarea unor decizii corespunzătoare.
La 24 iulie curent, Comisia a audiat toți directorii instituțiilor teatrale vizate. În urma informațiilor primite în cadrul acestor audieri de la unul din directorii instituțiilor teatrale, comisia a luat decizia să se adreseze Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Toată informația adunată de grupul de lucru în procesul verificării a fost documentată în procesul verbal și transmisă procuraturii.
Totodată, în scopul protejării unor potențiale victime (care poate n-au avut curajul să raporteze), Ministerul a recomandat administrației teatrului suspendarea imediată a raportului de muncă cu regizorul Linas Zaikaukas pe perioada verificărilor”, explică reprezentanții Ministerul Culturii.
Astfel, sursa citată menționează că la data de 26 iulie, ca răspuns la intenția administrației Teatrului Cehov de a urma recomandarea Ministerului Culturii și a suspenda raportul de muncă cu Linas Zaikauskas pe perioada verificărilor, acesta a depus cerere de eliberare din funcție.
„Ministerul Culturii condamnă ferm orice formă de hărțuire, intimidare sau discriminare. (…) Ministerul Culturii, cu susținerea Centrului de Drept al Femeilor, va elabora și implementa un regulament și un ghid comportamental pentru instituțiile de cultură din Republica Moldova, care vor încuraja victimele să raporteze cazurile de violența și hărțuire sexuală, iar administrația să asigure un mediu de muncă în care toți angajații să se simtă în siguranță”, a mai notat instituția.
„La prima repetiție individuală, cred că era duminică, mi-am citit monologul, dar el a zis că vrea să jucăm o scenă mai sexuală, fără atingeri, doar prin voce și priviri. Când a început să aibă erecție […], eu am oprit totul, am cerut o pauză. Nu știam cum să mă comport mai departe”, a spus actrița, *Nicoleta, Europei Libere.
„N-am vorbit la început pentru că mi s-a spus că nimeni nu o să mă creadă, că la noi în țară nu sunt instituții care să te creadă. Ba chiar dimpotrivă, vor crede că faci asta pentru reclamă. Mi s-a spus că o să se inventeze că la mijloc a fost mai mult, că o să mă ia în derâdere… Dar acum am aflat că există instituții care ajută, care te susțin, îți oferă ajutor psihologic. Și o poți face anonim, cum o facem și noi, așa ca să nu te simți batjocorită sau jignită în public”, a mai afirmat actrița.
Într-o discuție cu Europa Liberă, Zaikauskas a respins orice acuzație de hărțuire care i se aduce în R. Moldova. „Sunt un regizor bun, solicitat și, cel mai probabil, nu sunt o persoană rea”, a scris Zaikauskas într-o conversație pe Messenger cu noi. El a sugerat că este „foarte posibil” ca acuzațiile să fie un act de răzbunare din partea actorilor care n-au primit rolurile dorite în spectacolele montate de el.