Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea de Apel respinge contestația…

Curtea de Apel respinge contestația lui Igor Munteanu cu privire la decizia CEC, prin care i-a fost refuzată cererea de înscriere în cursa prezidențială

Curtea de Apel Chișinău a respins cererea candidatului din partea partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) Igor Munteanu de a-i impune Comisiei Electorale Centrale (CEC) să îl înregistreze pe acesta în cursa pentru funcția de președinte al R. Moldova, din 20 octombrie.

Decizia a fost luată de judecătorii Curții de Apel la data de 1 octombrie, și aceasta poate fi contestată de către CUB în decurs de trei zile, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

„Se respinge ca fiind neîntemeiată acțiunea în contencios administrativ depusă de Munteanu Igor și Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare către Comisia Electorală Centrală privind anularea Hotărârii nr. 2942 din 24 septembrie 2024”, se arată în document.

Hotărârea Curții de Apel cu… by Ziarul de Gardă

Ulterior deciziei, Igor Munteanu a venit cu o reacție în mediul online, afirmând că „hotărârea Curții de Apel Chișinău este ilegală, neîntemeiată în raport cu petiționarul și favorizatoare pârâtului”.

Acesta a mai adăugat că va „merge mai departe – în 3 zile la Curtea Supremă de Justiție, iar după asta – la CtEDO”.

Anterior, CUB a depus o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Chișinău împotriva CEC, după ce Igor Munteanu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova. Munteanu a comentat acțiunile CEC ca fiind „injuste, neconstituționale și în dezacord cu recomandările Curții de la Veneția cu privire la îmbunătățirea procesului electoral din R. Moldova”.

Conform deciziei CEC, luată în cadrul ședinței din data de 24 septembrie, Munteanu nu a întrunit numărul de semnături necesare.

Anterior, într-o reacție, candidatul CUB a subliniat la CEC au fost prezentate 612 liste de subscripție pe suport de hârtie, conținând 17504 semnături de susținere.

Pe 25 septembrie, CEC a emis un comunicat de presă în care menționează că în ultimele zile ar fi devenit „ţinta mai multor atacuri de denigrare a imaginii, sursa acestora fiind politicul”.

Înţelegem care este miza acestor declarații fără de argumente, dar ţinem să menţionăm şi pe această cale poziţia de principiu a instituţiei”, notează instituția, la scurt timp după ce Coaliția Unitate și Bunăstare (CUB) a ținut o conferință de presă în care a declarat că decizia CEC de a nu-l înregistrat pe Igor Munteanu ar fi fost luată în baza unei „comenzi politice”, și că ar fi fost „influențată de guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)”.

CEC a scris că nu intră în polemici cu caracter politic, pentru că misiunea CEC este „de a asigura buna organizare şi desfăşurare a alegerilor, dar nu implicarea în jocuri politice”. Dacă hotărârile adoptate de CEC nu convin anumitor concurenți electorali sau participanți la referendum, ei le pot contesta în instanțele de judecată, subliniază Comisia.