Curtea Constituțională a respins sesizarea fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat privind excepția de neconstituționalitate a articolului în baza căruia a fost demis prin decretul Maiei Sandu
Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Iaroslav Martin, privind excepția de neconstituționalitate a articolului 8 alin. (1) din Legea nr. 134 care stipulează că conducătorul SPPS poate fi numit și eliberat din funcție de către șeful statului și în baza căruia acesta a și fost demis de către Maia Sandu în 2020.
Prin decizia din 17 octombrie 2024, Curtea a punctat faptul că nu poate reține argumentele autorului care pretind că prevederile contestate omit să reglementeze temeiurile eliberării sale din funcție, atât timp cât ele se bazează pe o analiză comparativă dintre norma contestată și articolul 35 alin. (1) din aceeași Lege, iar o pretinsă incompatibilitate între două sau mai multe norme infraconstituţionale cuprinse în acte normative distincte sau în același act normativ nu reprezintă o problemă de constituționalitate, ci una de interpretare şi de aplicare a legii, a cărei rezolvare le revine instanțelor de judecată.
Prin urmare, instanța a constatat că sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.
„Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia de inadmisibilitate a sesizării.
Iaroslav Martin a fost numit în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat la 25 iunie 2019, prin decretul președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon. Un an mai târziu, președinta nou aleasă, Maia Sandu, a dispus eliberarea acestuia din funcție.
La 24 februarie 2021, Iaroslav Martin a contestat decretul privind eliberarea sa din funcție în fața instanței de contencios administrativ. Printr-o hotărâre din 2 martie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins acțiunea formulată de Iaroslav Martin. Această hotărâre a fost atacată cu apel în fața Curții de Apel Chișinău.
La 17 septembrie 2024, în cadrul ședinței de judecată, avocata lui Martin, Cristina Ciubotaru, a ridicat excepția de neconstituționalitate a articolelor 8 alin. (1), 21 alin. (2) și 35 alin. (1) din Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat.
Printr-o Încheiere din 26 septembrie 2024, un complet de judecători ai Curții de Apel Chișinău, format din Ghenadie Mîra, Grigore Dașchevici și Angela Bostan, a admis ridicarea excepției de neconstituționalitate în privința articolului 8 alin. (1) din Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat şi a trimis sesizarea la Curtea Constituţională, în vederea soluționării acesteia.
Dosarele penale pe numele lui Iaroslav Martin și uniforma de general ornată cu fire aurite
Ex-directorul Serviciului Protecție și Pază de Stat, Iaroslav Martin, este vizat în trei dosare penale: unul pentru abuz de putere, unul pentru exces de putere și unul pentru fals în acte publice.
În dosarul de abuz de putere, acesta a fost deferit justiției în mai 2024, fiindu-i incriminată săvârșirea a două capete de acuzare. Cauza penală a fost pornită în iunie 2021, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei sesizări. Potrivit anchetei, Martin, în perioada anilor 2019-2020, a utilizat bunurile Serviciului Protecție și Pază de Stat, fiind director la acea vreme, în interesul personal, dar și al unor persoane terțe. El închiria spații locative, utiliza automobilele de serviciu și încasa plățile salariale, deși nu se afla la serviciu, cauzând astfel daune instituției de stat de circa 117 000 lei.
În dosarul de excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, înregistrat în 2022, Martin este bănuit că în perioada 2019-2020, pe când era șef al SPPS, a încheiat un contract cu un agent economic prin care a cumpărat insigne. Astfel, potrivit procurorilor, Martin ar fi prejudiciat SPPS cu 190 772 de lei.
Iar organizarea falsului în acte publice i-a fost incriminată fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat în iulie 2022.
În 2022, Ziarul de Gardă a scris că, după plecarea din funcție, Iaroslav Martin a acționat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special, inclusiv un costum de general cusut la comandă și ornat cu fire aurite. În cererea de chemare în judecată expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Iaroslav Martin solicită încasarea din contul SPPS a peste 66 de mii de lei, aici fiind incluse și cele 37,8 mii lei reținute de SPPS pentru obiectele vestimentare.