Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările blocului „Victorie” și BCS privind votul prin corespondență
Curtea Constituțională a pronunțat o decizie prin care a declarat inadmisibile sesizările blocului „Victorie” și BCS pentru controlul constituționalității Legii nr. 109 din 26 aprilie 2024 privind implementarea parțială a votului prin corespondență. La această decizie judecători Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.
Pe 26 aprilie 2024, proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament. Printre țările care întrunesc criteriile de selecție figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care R. Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care „nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte”, se arată într-un comunicat de presă emis de Legislativ.
Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.
Sesizarea la CC a fost depusă de un grup de deputaţi din blocul „Victorie” și blocul Comuniștilor și Socialiștilor și anume: Vasile Bolea, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, Vladimir Voronin, Vlad Batrîncea