Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cum va fi utilizat ajutorul…

Cum va fi utilizat ajutorul de 85 de milioane de dolari din partea SUA. Precizările Ministerului Energiei

Foto: Ministerul Energiei/ Facebook

Ajutorul în valoare de 85 de milioane de dolari despre care a anunțat secretarul de stat al SUA Antony Blinken va fi utilizat pentru procurarea unui sistem nou de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipament suplimentar. Precizările au fost făcute de către Ministerul Energiei al R. Moldova.

Sistemul și echipamentul vor fi cumpărate, potrivit sursei, pentru a îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice a Moldovei și gestiona eficient rezervele de energie și fluctuațiile cererii, pentru a integra energia din surse regenerabile și pentru a mări capacitățile pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează.

Investiția de 85 de milioane de dolari face parte din pachetul de sprijin al Statelor Unite pentru sectorul energetic din R. Moldova, de 300 milioane de dolari, anunțat anul trecut.

Anunțul despre ajutorul oferit de SUA a fost făcut de către secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președinta Maia Sandu la Chișinău.

„Azi o să vizitez o stație energetică și mă bucur să anunț o investiție de 85 milioane de dolari. Structura gen stocarea bateriilor, liniile de înaltă tensiune vor fi finanțate din aceste fonduri”, a anunțat Antony Blinken.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a efectuat miercuri, 29 mai, o vizită de lucru în R. Moldova. La Aeroportul Internațional Chișinău, oficialul american a fost întâmpinat de ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon. Ulterior, Antony Blinken s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu.

La Chișinău, secretarul Blinken va avea întrevederi și cu alți oficiali de rang înalt, pentru a reafirma sprijinul Statelor Unite pentru progresul R. Moldova în vederea aderării la UE și în domeniul securității energetice, conform unui comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în R. Moldova după cea din martie 2022.