Cum se vede peste ocean eșecul diplomatic din cadrul întâlnirii Trump-Zelenski: „Ucraina poate continua rezistența chiar și fără sprijinul SUA…”

„Mulți nu înțeleg importanța acestor minereuri rare, dar ele sunt esențiale pentru SUA”, „Ucraina va trebui să depună eforturi considerabile pentru a repara relațiile cu Washingtonul — așa ceva se întâmplă extrem de rar în diplomația americană”, „Dezastrul de la Casa Albă a generat și un efect pozitiv”, „Din punct de vedere militar, UE nu are capacități comparabile cu cele americane pentru a ajuta Ucraina în mod eficient” — acestea sunt câteva dintre tezele formulate de către un analist politic originar din R. Moldova, stabilit peste ocean.
Ion Marandici este doctor în Științe Politice, stabilit în Canada. Într-un interviu oferit pentru ZdG, expertul vorbește la rece despre vizita președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite, consecințele acestei confruntări, dar și dacă Ucraina se poate apăra fără sprijinul SUA.
— Care sunt principalele concluziile după întâlnirea de la Casa Albă?
Întâlnirea dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump a eșuat, deoarece Trump nu a dorit să ofere garanții de securitate Ucrainei, ci s-a concentrat exclusiv pe semnarea unui acord care ar permite accesul SUA la resursele de minereuri rare de pe teritoriul ucrainean. Mulți nu înțeleg importanța acestor minereuri rare, dar ele sunt esențiale deoarece China este cel mai mare exportator global în acest domeniu, iar SUA încearcă să-și reducă dependența de Beijing. Dincolo de problema resurselor naturale, Trump nu a oferit garanțiile de securitate pe care Zelenski le aștepta, ceea ce l-a determinat pe liderul ucrainean să refuze semnarea acordului. Mai mult decât atât, Trump intenționa să prezinte acest acord ca pe un succes diplomatic în fața opiniei publice americane, care așteaptă ca președintele să își respecte promisiunile electorale. De asemenea, Trump a discutat cu Zelenski despre un posibil acord de încetare a focului, însă președintele ucrainean nu a acceptat propunerea. În ansamblu, întâlnirea a fost un eșec major pentru Ucraina, deoarece acum există riscul ca Kievul să piardă sprijinul militar al SUA. Ucraina va trebui să depună eforturi considerabile pentru a repara relațiile cu Washingtonul. Situația este cu atât mai dificilă cu cât Zelenski a fost, practic, invitat să părăsească Casa Albă — așa ceva se întâmplă extrem de rar în diplomația americană.
— Care sunt posibilele scenarii pentru perioada ce urmează?
Deși dezastrul de la Casa Albă a avut consecințe negative, el a generat și un efect pozitiv: majoritatea liderilor europeni și-au reafirmat public solidaritatea cu președintele Zelenski. Ca răspuns la eșecul negocierilor din SUA, Ucrainei i s-a promis un sprijin sporit din partea Europei. În continuare, SUA va continua să exercite presiuni asupra Kievului pentru a accepta o încetare a focului, în timp ce Ucraina speră să obțină o pace justă și de durată, garantată de aliații occidentali, inclusiv de partenerii americani. Dacă Zelenski acceptă o pace propusă de Moscova, există riscul să fie aspru criticat de opinia publică ucraineană, care nu dorește o soluție negociată în termeni favorabili Rusiei.
— Care este rolul și ce poate face UE?
Acest război are loc în Europa, iar Uniunea Europeană trebuie să joace un rol activ în negocieri. Din păcate, relația transatlantică nu mai este la fel de solidă ca în trecut, iar Europa este, în mare parte, exclusă din formatul negocierilor privind conflictul din Ucraina. UE trebuie să continue să sprijine Ucraina și ar putea să se alăture „coaliției voluntarilor” despre care a vorbit premierul britanic Keir Starmer. În cele din urmă, liderul ucrainean și poporul ucrainean sunt cei care au dreptul moral să decidă cum și când să încheie acest război, deoarece ei sunt cei care fac cele mai mari sacrificii. Pacea este dorită de toți, dar trebuie să fie una de lungă durată. Ucraina poate continua rezistența chiar și fără sprijinul SUA, dar ar avea nevoie de un angajament solid din partea Europei. În timpul vizitei sale în SUA, președintele francez Emmanuel Macron a avut un moment tensionat cu Trump, încercând să sublinieze faptul că Europa a oferit Ucrainei mai mult sprijin financiar decât Statele Unite. Cu toate acestea, din punct de vedere militar, UE nu are capacități comparabile cu cele americane pentru a ajuta Ucraina în mod eficient. O posibilă soluție ar fi creșterea cheltuielilor militare și dezvoltarea unei politici comune mai robuste în domeniul apărării și securității. Totuși, acest obiectiv este dificil de realizat, deoarece multe partide europene se opun creșterii bugetului militar, iar unele state—precum Irlanda, Elveția și Austria își mențin statutul de neutralitate. În plus, anumite state membre, cum este Ungaria, par să folosească războiul din Ucraina pentru a obține beneficii economice.
Întâlnirea lui Zelenski cu Trump la Casa Albă, încheiată brusc după o dispută
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele american Donald Trump s-au întâlnit la Casa Albă, pentru a semna acordul privind extragerea metalelor de pământuri rare și a altor minerale ucrainene. În cadrul intrevederii, s-a iscat o dispută între Volodimir Zelenski, vicepreședintele american JD Vance și Donald Trump.
Donald Trump l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să fie „recunoscător” și l-a acuzat pe președintele ucrainean că „se joacă cu Al Treilea Război Mondial”. Vance l-a acuzat pe Zelenski de „lipsă de respect”, după care Trump a spus că liderul ucrainean „se joacă cu al Treilea Război Mondial”.
Trump i-a mai spus lui Zelenski „ori faceți o înțelegere, ori ne retragem”, scrie Reuters.
Întâlnirea s-a încheiat cu Trump spunând că Zelenski nu a fost suficient de „recunoscător”, replicând că „acesta va fi un spectacol minunat pentru televiziune”. Ulterior, cei doi lideri de stat au plecat să vorbească după ușile închise.
La scurt timp, Volodimir Zelenski a părăsit Casa Alba, cu mult înainte decât era preconizat, iar Donald Trump a publicat un mesaj pe rețelele de socializare, în care a declarat că Zelenski nu este pregătit pentru un acord de pace.
Președintele Volodimir Zelenski a venit și el cu o primă reacție. Acesta a mulțumit SUA, în contextul în care a fost acuzat în cadrul discuției că este nerecunoscător pentru încercările lui Trump de a opri războiul.