Cum se informează tinerii, de unde și de ce (nu) o fac?
Tinerii recunosc că trebuie să fie activi și mereu conectați atât cu lumea socială, cât și cu cea virtuală, principala lor sursă fiind rețelele de socializare. Circa 84% dintre tineri folosesc un smartphone pentru a naviga în spațiul online, iar în mediu 6 ore pe zi aceștia stau pe internet.
Pentru a se informa, generația tânără utilizează după preferințe: mediul online, televiziunea, presa scrisă și, în final, canalele radio. Aceste constatări sunt rezultatele studiului de evaluare a competențelor media și nivelului de alfabetizare mediatică în rândul tinerilor din R. Moldova, realizat de către Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC)
Am discutat cu zece tineri de la noi din țară despre modul în care aceștia se informează, de unde și de ce o fac sau nu o fac.
Cristian Prodius, student în anul 1 la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, UTM:
„Ca tânăr, rămân informat folosind toate resursele pe care le am la dispoziție – fie că este vorba de Google-it ca un profesionist, de a învăța de pe site-uri web educaționale sau dintr-o carte bună de modă veche ( P.S: încă există). De asemenea, îmi place să fiu cu ochii pe ultimele tendințe, urmărind experți și organizații pe rețelele social-media. Încă o sursă sunt profesorii sau bibliotecarii. Ei s-ar putea să nu aibă toate răspunsurile, dar, cu siguranță, știu unde să le găsească.
Cel mai important, indiferent de sursele de unde colectez informațiile, mereu le abordez cu o doză sănătoasă de scepticism, pentru că, să recunoaștem, nu tot ce este pe net este adevărat (oricât de mult ne-am fi dorit să fie).
Iar în caz de apocalipsă, dacă nu găsesc ceea ce caut pe internet, atunci îi întreb pe bunici, probabil că ei încă știu cum să folosească o enciclopedie.”
Iuliana Crețu, studentă în anul 1 la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM:
„Consider că generația noastră este cea care posedă puterea, tocmai pentru că avem atâtea tehnologii la dispoziție și putem să alegem ce vrem și ce nu vrem să consumăm.
Când vorbim despre informare, pe lângă tradiționalul search pe Google, preferăm să accesăm site-uri cu informație de calitate, care într-adevăr pot să ne ofere ceea ce ne interesează.
Deseori, alegem să nu o facem, pentru că, dat fiind era în care ne aflăm, suntem obișnuiți ca informația să ajungă la noi, decât să ne informăm noi înșine și de aceasta au grijă rețelele de socializare – ele ne alimentează cu informațiile de ultimă oră.”
Ion Macarie, student în anul 3 la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, UTM:
„Mă informez din internet, apelez cel mai des la sursele în care am încredere și sunt cele mai mult căutate în domeniul care mă interesează.
De asemenea, mai folosesc și aplicații precum Telegram și YouTube.
O fac pentru că am nevoie să studiez și să mă informez.
Această metodă e cea mai simplă și comodă pentru mine.”
Ana-Maria Brînzeanu, studentă stabilită în Franța, anul 1 la Facultatea de Informații Tehnologice, Universitatea „Toulouse Capitole”:
„Fiindcă suntem altă generație, de cele mai multe ori ne informăm din internet, articole sau site-uri de știri. Însă nu mă prea interesează toate schimbările mondiale, cel puțin cele sociale recente sau scandaluri în care sunt implicate persoanele publice!
Vorbind despre mine personal, mă informez de pe site-uri de știri ca: „Unica”, „Pro TV”, „Știai că”, „Libertatea”, „DC News”, „WowBiz”, „Media Flux” și „Evenimentul zilei”.
Tinerii nu se informează, pentru că sunt rețele care ne fură din timp și capacități, ca „TikTok” sau „Instagram”, însă și neputința noastră de a schimba ceva în lume, pentru că mereu ne sunt puse etichete: „Voi sunteți tineri, nu știți nimic”.
Astfel, vreau să îndemn tinerii să se informeze cât mai mult, pentru a se uni și a schimba viața socială, dar și personală!”
Iulian Betca, student în anul 1 la Facultatea de Pedagogie și Antrenament Sportiv, USEFS:
„Prefer să mă informez din mediul online.
Nu aleg să merg la bibliotecă, aleg să caut informație online, este mai ușor de accesat și mai modern.
Consider că pierd timpul privind televizorul, Google poate fi mai rapid și mai corect în unele cazuri.”
Vlada-Victoria Butnari activează la Teatrul Național „Mihai Eminescu”:
„Generația noastră se informează din surse nu atât veridice, cât atractive. Personal mă informez din surse de veridicitatea cărora sunt sigură.
Îmi place să fiu la curent cu toate lucrurile ce se întâmplă atât în țară, cât și în lume.
Mă informez din sursele online, de la TV și NewsMaker.
Recunosc că de ziare nu prea mă folosesc, citesc unicul ziar „Gazeta de Chișinau”, pentru a mă informa despre cultură.”
Alexandru Volcinschi, student în anul 1 la Facultatea de Drept, USM:
„Televizorul, radioul și ziarul nu mai sunt actuale în rândul tinerilor.
Prefer să mă informez corect de la surse sigure din mediul online, decât să înghit manipulările stând în fața unui televizor și ascultând știri nu tocmai adevărate.
Decât să fiu informat greșit, mai bine să mă informez corect de la niște surse sigure, care, în primul rând, demonstrează și susțin cele spuse și valorifică adevărul.”
Milena Ghelici, studentă în anul 1 la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM:
„Trăim în lumea tehnologiilor moderne. Internetul, calculatoarele și telefoanele mobile ne fac viața mai ușoară, evident doar dacă sunt folosite în scopuri educaționale, informative și fără exces.
Pentru a fi mereu la curent cu ceea ce se întâmplă, atât în țară, cât și peste hotare, accesez paginile web, canalele de știri și profilele oficiale pe rețelele de socializare.
Acestea îmi oferă privilegiile de a primi informațiile rapid, la orice oră și în orice loc nu m-aș afla.”
Mihai Trifan, student în anul 1 la Facultatea de Drept, USM:
„Știrile scrise și ideile jurnaliștilor, ajung tot mai greu la noi, o generație tânără care alegem să ne informăm din mediul online, cum ar fi rețelele de socializare.
Știrile de la TV sunt mai mult alarmiste.
De aceea, prefer să nu înot zilnic în oceanul de fake news.
Andreea Bicioc, elevă în clasa a 12-a, Liceul Teoretic „Lăpușna”:
„Eu personal mă informez din anumite surse pe care le consider veridice, verificând asta prin numărul persoanelor care au vizitat sursa și, desigur, comentariile lăsate sub postare.
Tind să cred că un anumit articol fals ar putea duce în eroare o multitudine de persoane și a crea posibile emoții negative.
De aceea, pentru a fi sigură de informația pe care o citesc, verific aceeași informație de la diferite surse, iar ceea ce mă convinge a fi reale sunt datele concrete și recenziile prezente în articol.”
Marina Jacotă, studentă în anul 1 la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM