Cum s-au modificat ratele de impozitare în 2021
Începând cu 1 ianuarie 2021 au fost introduse o serie de modificări ale legislației fiscale, fiind revizuit spectrul scutirilor și uniformizate cotele de impozitare a veniturilor. În continuare, vă prezentăm care sunt ratele de impozitare pentru anul 2021.
Impozitul pe venit
În 2021 se menține cota unică a impozitului pe venit de 12%. Au fost revizuite scutirile, modificarea respectivă având drept scop atenuarea impactului inflației asupra veniturilor cetățenilor, precum și susținerea familiilor cu copii:
- majorarea cu 5% a scutirii personale acordate fiecărui contribuabil, persoană fizică rezidentă, care are un venit anual impozabil mai mic de 360.000 de lei – de la 24 000 lei până la 25 200 lei;
- majorarea cu 5% a scutirii suplimentare majore – de la 18 000 lei până la 18 900 lei;
- majorarea cu 50% a scutirii pentru persoanele întreținute – de la 3 000 lei până la 4 500 lei.
- anularea scutirii pentru soți în cuantum de 11 280 de lei în vederea stimulării încadrării persoanelor apte de muncă în cadrul pieței muncii, fiind propusă concomitent instituirea mecanismului de subvenționare a creării locurilor de muncă.
Totodată, scutiri suplimentare urmează a fi păstrate și, respectiv, acordate persoanelor care, din cauza, anumitor circumstanțe se află la întreținerea persoanei, fiind inapte de muncă (copii, pensionari, persoane cu dizabilități, inclusiv soțul/soția).
Uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor pentru anul 2021
O rată de impozitare unică de 12% va fi stabilită în 2021 pentru două tipuri de impozite. Astfel, rata de impozitare a venitului obținut din darea în locațiune (persoană fizică către o persoană juridică) va crește de la 10% la 12% (cu excepția terenurilor agricole), iar rata impozitului pe venit la vânzarea de bunuri va crește de la 10% la 12%.
Cu 12% va fi impozitat, începând cu 2021, și profitul profesiilor juridice (avocat, avocat stagiar, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar în cadrul biroului de expertiză juridică).
Un nou impozit introdus în 2021 este impozitului pe venit în cuantum de 3% din veniturile persoanelor fizice sub formă de dobânzi. Reţinerea finală a impozitului stabilit scuteşte beneficiarul cîştigurilor şi veniturilor specificate de la includerea lor în componenţa venitului brut, precum şi de la declararea acestora.