Cum s-a votat în capitală: într-un sector, peste 51% din alegători au ales „Nu” la referendum
Peste 348 700 de chișinăuienii au ieșit la vot pe 20 octombrie, când au avut loc alegerile prezidențiale și referendumul cu referire la aderarea la UE. Potrivit datelor de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC), 55,98% din participanții la scrutin din capitală au votat pentru calea europeană a R. Moldova.
Mai exact, 195 215 de alegători au pus ștampila în drept cu „Da” la referendum, în timp ce 153 492 de chișinăuieni și-au dat votul pentru opțiunea „Nu”. Din cele 5 sectoare ale capitalei, doar la Botanica au predominat, cu 51,39%, cei care sunt împotriva aderării R. Moldova la UE.
În suburbii, procentajul celor care susțin aderarea la UE este mai mare – 63,20%, după ce peste 42 300 de voturi au fost „pro”, iar peste 24 600 au fost „contra”.
În cadrul prezidențialelor, 48,32% din chișinăuienii care au ieșit la vot au susținut-o pe Maia Sandu. Pe locul doi s-a clasat Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 28,30% din voturi, fiind urmat de Renato Usatîi, cu 8,28%, Irina Vlah, pentru care au votat 5,48%, Vasile Tarlev și Ion Chicu , ambii acumulând peste 2,5%. Restul candidaților au acumulat până la 2 puncte procentuale și mai puțin.
Cele mai puține voturi în capitală le-a acumulat Andrei Năstase, care la alegerile locale anticipate din 2018 a reușit să-l depășească pe Ion Ceban. Totuși, acesta nu a mai devenit primar de Chișinău, deoarece instanța de judecată, prin Rodica Berdilo, a decis să nu valideze rezultatele scrutinului, după ce a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor.
În suburbii, aproape 55,90% din alegătorii au votat pentru un nou mandal al Maiei Sandu, aceasta fiind urmată în clasament de Stoianoglo, Usatîi și Vlah.