Cum poți să devii judecător în R. Moldova
Orice persoană care întrunește condițiile specificate în Lege poate să devină judecător. În Republica Moldova există două căi de accedere în funcția de magistrat – absolvirea Institutului Național al Justiției și promovarea examenului – în cazul persoanelor care candidează la funcția de judecător în temeiul vechimii în muncă. Ziarul de Gardă a discutat cu membra Consiliului Superior al Magistraturii, Tatiana Ciaglic și a aflat cum are loc selectarea judecătorilor, care sunt criteriile necesare pentru a îmbrăca roba de magistrat, dar și cum este verificată integritatea candidaților la funcția de judecător.
— Cine poate deveni judecător în R. Moldova?
— Există două posibilități. Prima este absolvirea Institutului Național al Justiției (INJ). Durata cursurilor de formare inițială a candidaților la funcțiile de judecător în cadrul INJ este de 18 luni și e precedată de susținerea examenului de admitere.
A doua posibilitate este în baza vechimii în muncă. Se consideră vechime în muncă care oferă dreptul de a candida la funcția de judecător activitatea candidatului pe parcursul ultimilor 5 ani în calitate de judecător sau de judecător-asistent al Curții Constituţionale, judecător în instanțele internaționale, procuror, profesor de drept titular în instituţiile de învățământ superior acreditate, formator al INJ în domeniul dreptului, avocat, asistent judiciar sau grefier. Candidații care dețin această experiență, cu excepția judecătorilor în instanțele internaţionale şi a judecătorilor Curţii Constituţionale, urmează să susţină un examen în faţa Comisiei de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.
— Care sunt condițiile pentru a deveni judecător?
— La funcţia de judecător poate candida orice persoană cu o reputaţie ireproşabilă, care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are domiciliul în ţară şi întruneşte următoarele condiţii:
- are capacitate de exerciţiu;
- are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor;
- a absolvit Institutul Naţional al Justiţiei sau are vechimea în muncă;
- nu are antecedente penale;
- cunoaşte limba română;
- corespunde cerinţelor de ordin medical pentru exercitarea funcţiei;
- a fost supusă testării cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului).
— Ce condiții de eligibilitate trebuie să întrunească un tânăr pentru a putea participa la concursul de admitere la INJ?
— Pentru a participa la concursul de admitere pentru formarea inițială a candidaților la funcțiile de judecător şi de procuror persoana urmează să depună electronic, prin intermediul Platformei eAdmitere a INJ, o cerere cu anexarea următoarelor acte: copia de pe actul de identitate; copia diplomei de licență în drept, copia diplomei de studii superioare de master în drept sau echivalentul acestora; copia de pe carnetul de muncă (după caz) sau copia actului care atestă vechimea în muncă; certificatul de cazier judiciar detaliat; declarația de avere și interese personale pentru anul fiscal precedent și pentru anul în care a fost depusă cererea de înscriere la concurs; acordul cu privire la examinarea medicală în cazul promovării examenului de admitere.
De regulă, concursul de admitere este demarat în fiecare an, vara (iulie-august). Este de remarcat că anul trecut a fost exclusă condiția vechimii în muncă de cel puțin 2 ani în specialitățile juridice pentru candidații la funcția de judecător, fapt ce a lărgit cercul de potențiali candidați eligibili.
— Ce se întâmplă dacă după absolvirea INJ nu participi la concursurile de angajare anunțate de CSM sau CSP?
— După absolvirea cursurilor de formare inițială, absolventul Institutului este obligat timp de 5 ani să participe la concursurile pentru suplinirea funcției de judecător sau de procuror.
Dacă absolventul Institutului nu participă la concursurile pentru suplinirea funcției de judecător sau de procuror timp de 5 ani după absolvirea cursurilor de formare inițială sau refuză nemotivat de cel mult 2 ori funcțiile vacante propuse, acesta este exclus din Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător sau de procuror și este obligat să restituie bursa achitată în condițiile legii pe perioada formării inițiale.
Absolventul Institutului Naţional al Justiţiei care a activat în funcţia de judecător, procuror sau în altă funcţie publică mai puţin de 3 ani de la numire este obligat să restituie bursa achitată în condiţiile legii pe perioada formării iniţiale.
— Cine decide dacă un candidat poate deveni judecător? În baza căror criterii?
— Candidaţii la funcţia de judecător sunt selectaţi de Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor, subordonat CSM.
Ulterior, judecătorii se numesc în funcție din rândul candidaților selectați în urma concursului, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Candidații la funcția de judecător care întrunesc condițiile stabilite sunt selectați în baza următoarelor criterii:
- rezultatele examenului de absolvire a cursurilor de formare inițială sau, după caz, ale examenului pentru persoanele care candidează la funcția de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă, susținut în fața Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Național al Justiției;
- experiența în funcțiile de specialitate juridică și genul activității desfășurate în funcțiile respective;
- participarea în activități, proiecte sau inițiative de educație nonformală;
- cunoașterea uneia dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei;
- deținerea calităților personale precum verticalitatea, corectitudinea, capacitatea de a gestiona situațiile stresante, capacitatea analitică, capacitatea de a lua decizii, calități atestate prin rezultatul testării psihologice;
- deținerea capacității de a înțelege și de a soluționa situații juridice complexe.
— Ce punctaj trebuie să obțină un candidat la funcția de judecător pentru a accede în profesie?
— La selecţia candidaţilor pentru funcţia de judecător, media de concurs se calculează după cum urmează: 60% o constituie nota obţinută la examenul susţinut în faţa Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei, 20% îl constituie punctajul acordat de Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor și 20% îl constituie punctajul acordat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Reieșind din faptul că pretendenții la funcția de judecător își aleg funcțiile scoase la concurs în ordinea descrescătoare a mediei de concurs, este dezirabilă obținerea unei aprecieri maxime.
În iunie curent a fost adoptată Legea privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor, care reglementează principiile și procedura de selecție, principiile și procedura de evaluare a performanțelor judecătorilor, precum și modul de organizare și funcționare a Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor.
Reieșind din contextul actual, după crearea Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor, ar urma să fie definitivată procedura și metodologia specificată.
— Cum este verificată integritatea candidaților la funcția de judecător?
— Legea prevede condiția testării obligatorii la poligraf a candidatului la funcția de judecător. De asemenea, după depunerea setului de acte de către candidat, Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor solicită de la Autoritatea Națională de Integritate certificatul de integritate și de la Centrul Naţional Anticorupţie – certificatul de cazier privind integritatea profesională a candidatului.
— Cum sunt repartizate locurile vacante de judecător?
— Candidații la funcția de judecător, precum și candidații la promovarea în instanța superioară sau transferul la o instanță de același nivel ori inferioară, își aleg funcțiile scoase la concurs în ordinea descrescătoare a mediei de concurs.
În cazul punctajului egal al candidaților care urmează a fi numiți pentru prima dată în funcția de judecător, primul își alege funcția candidatul care a obținut rezultate mai mari la examenul susţinut în faţa Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.
— Când pot ajunge judecătorii într-o situație de incompatibilitate?
— Funcția de judecător este incompatibilă cu:
- orice altă funcție sau activitate remunerată, cu excepția activității didactice, științifice, de creație și în organele colegiale din cadrul autorităților sau instituțiilor publice;
- mandatul de deputat în Parlament sau de consilier în autoritatea administrației publice locale;
- activitatea de întreprinzător, desfășurată personal sau prin intermediul unui terț;
- calitatea de membru al organului de conducere al unei organizații comerciale.
Însă statutul de judecător condiționează și alte restricții menite să asigure independența, imparțialitatea, integritatea și inamovibilitatea acestuia.
Acest articol a fost realizat grație suportului poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Ziarului de Gardă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.