Cum pot fi apărate drepturile persoanelor LGBT+
O decizie luată în luna ianuarie curent de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) obligă toate statele membre ale Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. În urma acestei decizii, câteva cupluri din R. Moldova au anunțat că au depus acțiuni în instanță în care cer statului drepturi egale, după ce Agenția Servicii Publice (ASP) a refuzat să le înregistreze căsătoria.
Ziarul de Gardă a discutat cu Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy de la Centrul de Informații GENDERDOC-M și a aflat cum trebuie înțeleasă decizia CtEDO din 17 ianuarie, care sunt drepturile cuplurile LGBT+ în țara noastră și ce drepturi nu le sunt recunoscute, dar și cum pot fi acestea apărate.
Începând cu decizia CtEDO din luna ianuarie, statele membre ale Consiliului Europei sunt obligate să creeze legi care să dea drepturi egale cuplurilor LGBT+, precizează Angelica Frolov: „Țările membre ale Consiliului Europei recunosc prioritatea legilor Consiliului și deciziilor CtEDO în fața legilor locale. Deci, orice lege (inclusiv Constituția) ar exista în R. Moldova, ea nu poate fi folosită pentru a nu îndeplini deciziile Curții. Țările membre sunt libere să aleagă cum vor fi numite aceste legi și cum vor fi numite relațiile cuplurilor LGBT+, dar setul de drepturi și protecția din partea statului trebuie să fie aceleași. Asta înseamnă că nu este cerința să fie o lege privind căsătoriile persoanelor de același sex. Poate fi vorba de parteneriat, dar cu aceleași drepturi pe care le are un cuplu căsătorit.”
Care sunt drepturile cuplurilor LGBT+ în țara noastră și ce drepturi nu le sunt recunoscute
Cuplurile LGBT+ în țara noastră nu sunt recunoscute prin lege, deci, ele nu se bucură de niciun drept în calitate de cuplu. Acestea se bucură doar de drepturile pe care le au ca și cetățeni sau oaspeți ai țării. „Drepturile pe care le oferă o căsătorie, cum ar fi moștenirea, dreptul de a nu mărturisi împotriva soțului/soției, dreptul de a înfia copilul partenerului, dreptul de a lua decizii importante pentru viața și sănătatea partenerului, dreptul de a primi cetățenia partenerului (dacă sunt diferite), dreptul de a avea protecția statului la divorț – nu sunt posibile pentru un cuplu de același sex”, subliniază Angelica Frolov.
Cum poți să-ți aperi drepturile dacă ești persoană LGBT+ și te confrunți cu o formă a discriminării
Pentru a-și apăra drepturile, persoanele LGBT+ pot să depună plângere la Consiliul Egalității, la poliție, să meargă în instanța de judecată pentru a cere restabilirea în drepturi, precum și pentru a solicita compensații morale și materiale, menționează Angelica Frolov.
„Depinde mult de situația în care sunt încălcate drepturile și în ce fel sunt încălcate. În orice caz, persoana poate lua un/o avocat/ă. Dacă drepturile sunt încălcate pe motiv că este persoană LGBT, ni se poate adresa nouă, Centrului de Informații GENDERDOC-M și noi îi putem oferi servicii juridice gratuite”, precizează activista.
Cuplul Angelica Frolov și Leo Zbanke, dar și alte câteva cupluri LGBT+ din R. Moldova au încercat să-și oficializeze relațiile după decizia CtEDO prin care toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestora. Cuplul a anunțat că după refuzul ASP de a-l înregistra oficial, a mers în instanță, iar ulterior, va merge la CtEDO pentru a-și cere drepturile.
Rezultatele ultimului studiu efectuat în perioada martie – aprilie 2022 de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M (Raportul privind situația drepturilor persoanelor LGBT+ în R. Moldova pentru anul 2022), arată că locuitorii orașului Chișinău au devenit mai toleranți în raport cu persoanele LGBT+.
Potrivit studiului, „în prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de 33% față de 55% în 2019. În ceea ce privește legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, respondenții și-au exprimat opinia astfel: 14% au spus că aceste căsătorii ar trebui legalizate; 67% au spus că ar trebui interzise. Numărul celor care nu au o opinie la acest subiect a scăzut – 11% față de 14% în 2019. A scăzut și numărul celor care au spus că acest subiect nu contează pentru ei – 20% față de 26% în 2019”.
Acest articol a fost realizat grație suportului poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Ziarului de Gardă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.