Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum explică ANRE „intervenția urgentă”…

Cum explică ANRE „intervenția urgentă” pentru majorarea prețurilor la gazele naturale

Sursa foto: Inquam Photos

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat miercuri, 27 noiembrie, un comunicat prin care explică de ce a inițiat „procesul de ajustare urgentă a prețurilor la gazele naturale”, în urma solicitării S.A. „Moldovagaz”, compania fiică a concernului rus Gazprom.

Decizia de a aplica un regim de urgență este justificată de modificările semnificative ale prețurilor de achiziție a gazelor naturale și de necesitatea de a asigura securitatea aprovizionării, așa cum prevede art. 9 alin. (7) din Legea nr. 108/2016 privind gazele naturale, invocă reprezentanții Agenției.

Motivele ajustării în regim de urgență:

1. Creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale

În luna noiembrie 2024, piețele internaționale au înregistrat o creștere substanțială a prețurilor gazelor naturale, indicii TTF majorându-se cu peste 25%. Totodată, S.A. „Moldovagaz” a finalizat procesul de achiziție pentru anul 2024, stabilind un preț mediu anual de achiziție semnificativ mai mare decât cel inclus în prețurile reglementate actuale. Această diferență impune ajustarea imediată a prețurilor pentru a reflecta costurile reale.

2. Garantarea viabilității furnizorului și evitarea riscurilor financiare

Amânarea ajustării prețurilor ar duce la acumularea de pierderi financiare majore pentru furnizorul cu obligația de serviciu public, ceea ce poate afecta capacitatea acestuia de a-și onora obligațiile contractuale. În lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

De asemenea, acumularea unui deficit tarifar important va genera un impact pe termen lung asupra consumatorilor, deoarece aceste devieri financiare vor trebui recuperate în următoarele perioade de reglementare. Ajustarea prețurilor în regim de urgență reduce aceste riscuri, protejând consumatorii și asigurând stabilitatea financiară a furnizorului”, susține ANRE într-un comunicat.

Între timp, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz”, anunță că a depus o cerere la ANRE prin care a cerut să anuleze ședința reprogramată pentru vineri, 29 noiembrie, în care urmează să fie examinată solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifelor la gazele naturale.

„Am transmis o cerere la ANRE să anuleze ședința lor „urgentă” de ajustare a tarifelor la gaz. Nici în perioada lui Plahotniuc nu se proceda în halul acesta. Le-am cerut să organizeze ședințele în sală, cu prezența fizică și acces pentru presă, nu să se ascundă după monitoare (…). Noi nu pentru asta am protestat, ca să fie din nou călcată legea în picioare”, a scris Sergiu Tofilat pe Facebook.

Pe 26 noiembrie 2024, ANRE a anunțat, printr-un comunicat de presă, că S.A. „Moldovagaz” a depus o cerere de majorare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Potrivit Agenției, solicitarea vine în condițiile unei „creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”.

„Specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri”, precizează Agenția.

Astfel, potrivit solicitării depuse de S.A. „Moldovagaz”, prețul gazelor naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție cu presiune joasă ar urma să fie de 16,17 lei m3.

Tot pe 26 noiembrie, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz” și expert în energetică, a declarat că ANRE nu poate să aprobe noile tarife la gaze naturale, fără consultări publice. În acest sens, Sergiu Tofilat a spus că pregătește o cerere oficială pe care o va înainta directorilor ANRE, îndemnând la respectarea „procedurilor de transparență”.

Miercuri, 27 noiembrie, ANRE a anunțat că ședința a fost amânată pentru vineri, 29 noiembrie.