Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum deputatul Petru Burduja a…

Cum deputatul Petru Burduja a ieșit curat în fața legii

Petru Burduja

Curtea de Apel Chișinău a publicat hotărârea prin care a dispus anularea actului de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în noiembrie 2023, pe numele deputatului Blocului comuniștilor și socialiștilor Petru Burduja.  Conform inspectorilor de integritate, în calitate de administrator al Exclusiv Media, Burduja ar fi evitat să includă în declarațiile de avere și interese personale două contracte de împrumut semnate în 2018. De altă parte, magistrații au constatat că actul a fost emis cu încălcarea termenului. Anticoruptie.md a deconspirat cum, în anul 2016, pe conturile companiei Exclusiv Media au ajuns aproape 1,5 milioane de euro de la o firmă înregistrată în Bahamas. Conform documentelor obținute de jurnaliști, Petru Burduja, și soția deputatului Corneliu Furculiță, Ludmila, au retras de pe conturi peste 20 de milioane de lei pentru „restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice”. Banii veniți din Bahamas au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din 2016, scrie anticorupție.md.

Conform actului de constatare emis de ANI, Burduja nu ar fi inclus în declarația de avere și interese personale două împrumuturi contractate pe 1 februarie 2018: primul în valoare de 1.500.000 de lei, contractat de la o persoană fizică, și cel de-al doilea, în valoare de 1.400.000 de lei, acordat companiei Exclusiv Media.

De altă parte, Burduja a explicat că a acţionat în calitate de intermediar și a contractat cele două împrumuturi exclusiv pentru companie.

„Aceaste mijloace financiare nu mi-au sporit averea. În astfel de circumstanţe, am considerat că aceste operaţiuni financiare nu urmau să fie reflectate în declaraţie”, a menționat deputatul.

Audiind părțile, completul Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a constatat că inspectorul de integritate a încălcat termenele admise pentru examinarea sesizărilor.

„Completul judiciar atestă că, începutul termenului de control corespunde zilei în care la Autoritatea Națională de Integritate a fost repartizată sesizarea, adică data de 23.10.2020 și, respectiv, procedura de control urma a fi închisă în termen de 30 zile, adică la data de 23.11.2020, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 15 zile, dar, în orice caz, procedura administrativă nu putea depăși 90 zile și trebuia finalizată la data de 23.01.2021, însă aceasta a fost finisată la 27.11.2023”, se arată în decizia Curții de Apel Chișinău, scrie anticorupție.md.