Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum au votat moldovenii din…

Cum au votat moldovenii din diasporă la scrutinele din 20 octombrie. Cine este favoritul la prezidențiale

Sursa foto: Colaj ZdG

181 254 de moldoveni din diasporă au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană în cadrul referendumului din 20 octombrie, conform rezultatelor preliminare finale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

La polul opus, 54 249 de alegători aflați în străinătate au votat opțiunea NU la referendum.

Sursa: captură foto cec.md

La alegerile prezidențiale, 70.71% dintre moldovenii din străinătate au votat pentru Maia Sandu, în timp ce 14.66% dintre alegători au votat pentru Renato Usatîi. Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, a obținut doar 8.06%, potrivit rezultatelor preliminare finale publicate de CEC.

Sursa: captură foto cec.md

R. Moldova a trecut duminică prin două exerciții democratice importante – alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană. Președinta în exercițiu, Maia Sandu, și candidatul socialiștilor, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, se vor întâlni pe 3 noiembrie în turul doi al alegerilor pentru fotoliul de președinte al țării. Rezultatele preliminare arată că, în primul tur, Maia Sandu a obținut 42.45% din sufragii, în timp ce pentru Alexandr Stoianoglo au votat de peste 25.98% dintre alegători.

Opțiunea „DA” la referendumul constituțional privind modificarea Constituției în vedere aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a fost votată de 50,39% dintre alegători, adică de un număr de 750 238 de persoane, arată datele preliminare de la Comisia Electorală Centrală, la procesarea a 100% dintre procesele-verbale.

Pentru opțiunea „NU” au votat 49,61% din alegători, sau 738 636 de persoane. Diferența dintre numărul celor care au votat „DA” și cei care au votat „NU” la referendum este de 11 602 de voturi.