Principală  —  IMPORTANTE   —   Efectul pe care l-a avut…

Efectul pe care l-a avut pandemia, războiul din Ucraina și cutremurul din Turcia asupra afaceriștilor din R. Moldova

Ucraina și Turcia au fost mulți ani printre principalii furnizori de marfă pentru comercianții și afaceriștii de la noi din țară, în special pentru cei ce vând vestimentație și încălțăminte. Însă, Războiul din Ucraina și, mai nou, cutremurul din Turcia au creat probleme pentru aceștia. Ne-am propus să aflăm cum comercianții se descurcă în această perioadă de criză și ce alternative au găsit.

După pandemie, problemele pentru afaceriști și comercianți nu s-au terminat: războiul din țara vecină și seismul care a avut loc recent în Turcia le-au dat și ele bătăi de cap. Olga Dosca, directoarea de vânzări la un magazin de încălțăminte din Chișinău, spune că înainte de începerea conflictului militar, toată marfa o cumpărau doar din Ucraina. Astfel, ei nu dețineau o sursă de rezervă de mărfuri.

Războiul a început pe neașteptate pentru toată lumea, așa că nu aveam surse de rezervă de aprovizionare cu mărfuri.

Înainte de izbucnirea ostilităților de pe teritoriul Ucrainei, cooperam doar cu fabrici ucrainene.

Lucram cu ei de mai bine de zece ani. Relațiile cu partenerii din statul vecin au fost mai mult decât strânse: am fost invitați să vizităm fabricile din orașul Harkov, ne-am familiarizat cu procesul de producție în sine, cu tipurile și calitate a materiilor prime, cu mașinile unelte pentru cusut pantofi, condițiile de lucru. Erau relații de încredere reciprocă”, relatează Olga Dosca.

Odată cu agravarea situației în statul vecin, Olga a fost pusă în situația în care trebuia urgent să găsească o altă piață de desfacere în schimbul celei din Ucraina.

„A fost necesar să găsesc din senin căi alternative pentru a dăuna minim vânzărilor și, respectiv, afacerii în sine, care deja suferiseră semnificativ din cauza pandemiei. Din fericire, datorită eficienței internetului și rețelelor sociale, am găsit o alternativă sub forma fabricilor turcești. Totuși, există câteva nuanțe care sunt foarte diferite între producția de încălțăminte dintre cele două țări, și anume este vorba despre asortiment, condițiile de livrare și vămuirea mărfurilor. Tocmai din cauza acestor factori, majoritatea magazinelor din Moldova au fost nevoite să majoreze semnificativ prețurile la mărfuri”, explică directoarea.

Între timp, femeia a reușit să restabilească cooperarea cu fabricile ucrainene. „În această etapă, livrările din fabricile orașelor Harkov și Dnepropetrovsk au loc în același volum, la fel de calitativ și fără întârziere.”

Datorită acestui fapt, cutremurul din Turcia nu i-a afectat, deocamdată, afacerea: „Fabricile cu care cooperăm sunt situate în Istanbul, oraș care nu a fost afectat. Însă, partenerii ne-au avertizat că, în viitorul apropiat, pot apărea probleme pentru ei cu aprovizionarea cu materii prime, deoarece au fost avariate principalele drumuri și porturi prin care se producea transportarea acestora”, spune Olga Dosca.

Directoarea unui butic de la noi, care a rugat să rămână anonimă, a relatat și ea despre greutățile din această perioadă. Femeia spune că nu poate personal să plece în Odesa să ia marfa, cum o făcea înainte: „Chiar dacă situația s-a mai stabilizat, oricum nu este destulă siguranță, produsele nu sunt la fel de diverse, iar la vamă este mult mai strict și tranzacția ia mai mult timp”. 

Totuși, aceasta a reușit să găsească câteva alternative.

„Cumpăr marfă de la alți comercianți din Moldova, din alte raioane, care iau marfa din alte țări, sau plec în România, doar că acolo prețurile sunt mai mari decat în Odesa, iar gama de mărfuri nu e la fel de variată. Pe lângă asta, vama din România este mai strictă, accizele și TVA-ul au crescut, iar asta a dus la majorarea prețurilor.” 

Totodată, directoarea susține că de mult timp nu mai ia marfă din Turcia din cauza pandemiei de Covid-19 și a războiului. 

Conflictul militar din Ucraina a început pe 24 februarie 2022. Ostilitățile nu au încetat nici până în ziua de astăzi. Cutremurul din Turcia, care a avut loc pe 6 februarie curent, a dus la distrugerea a orașe întregi, fiind afectate mai multe căi de transport.

Luminița Cauliuc, studentă în anul II la facultatea de Jurnalism, USM