Cum a votat Găgăuzia. A funcționat rețeaua de vot a lui Șor? Rezultate preliminare
În autonomia găgăuză se atestă cele mai multe voturi împotrivă la referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova, în comparație cu alte unități teritorial-administrative din R. Moldova. Datele preliminare de la Comisia Electorală Centrală arată că în regiune au votat 57 847 de persoane la referendum, dintre care 94,84% au votat NU și 5,16% au votat DA.
La alegerile prezindențiale au votat 62 545 de persoane în regiunea găgăuză. Cele mai multe voturi le-au acumulat doi foști procurori.
Pe primul loc se situează fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor – 48,67%. Pe locul doi se află fosta procuroră anticorupție, Victoria Furtună, care s-a înregistrat în calitate de candidată independentă – 28,88%.
Fosta bașcană a regiunii găgăuze, Irina Vlah, înregistrată și ea în calitate de candidată independentă, s-a clasat pe locul al treilea, cu 15,19%. Pe locul al treilea se află fostul prim-ministru Vasile Tarlev, candidat al Partidului „Viitorul Moldovei”, cu 2,91%.
Actuala președintă Maia Sandu s-a situat pe locul al cincilea, cu 2,26% din voturile alegătorilor din regiunea găgăuză.
Conducerea regiunii găgăuze este controlată de oligarhul Ilan Șor. Actuala bașcană, Evghenia Guțul, și-a câștigat mandatul cu susținerea acestuia. Guțul și Șor au spus anterior că mii de persoane, pensionari și bugetari din regiunea găgăuză, au primit bani prin intermediul cardurilor deschise la banca rusească Promsveazybank.
Ziarul de Gardă a scris că, sâmbătă, 19 octombrie, în ziua tăcerii, rețeaua lui Șor le-a transmis „activiștilor” și „simpatizanților” pe cine să voteze la prezidențiale.
Potrivit surselor ZdG din interiorul rețelei controlate de Ilan Șor și Blocul „Victorie” (Pobeda), sâmbătă, 19 octombrie, în ziua tăcerii, când este interzisă campania electorală, „activiștii” lui Șor au primit mesaje în care au fost informați pe cine trebuie să voteze.
„Activiștii” fie au primit mesaje, fie au fost sunați de șefii de sectoare, fiind somați să-i informeze și pe „simpatizanți” referitor la candidatul care trebuie votat. Oamenii au fost îndemnați să voteze pentru candidați diferiți.
Un șef de sector le-a indicat „activiștilor” să o voteze pe Victoria Furtună. Un „activist” a transmis „simpatizanților” că, în cazul în care Victoria Furtună este scoasă din cursa electorală, candidatul de rezervă este Vasile Tarlev.
Contactat de ZdG, Victoria Furtună a declarat că nu cunoaște despre faptul că susținătorii lui Șor ar fi primit mesaje să o voteze. „Sunt susținută de toți cetățenii R. Moldova, indiferent de apartenența etnică, politică. Eu vă îndemn și pe dumneavoastră să mă susțineți”, a declarat Victoria Furtună.
„Prima dată aud!” Așa a comentat Vasile Tarlev pentru ZdG faptul că susținătorii lui Șor ar fi primit mesaje să-l voteze. „Eu am informații că alt mesaj au primit ei. Eu am auzit că au primit mesaj de a vota pentru doamna Furtună, Vlah sau pentru Stoianoglo. Dar de așa ceva nu știu, pentru mine e o noutate”, a declarat Tarlev.
Ziarul de Gardă a dezvăluit, joi 10 octombrie, în cadrul unei investigații sub acoperire efectuată timp de trei luni în rețeaua lui Ilan Șor, cu ajutorul unei camere ascunse, „În slujba Moscovei”, cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Investigația arată că oamenii au fost plătiți ca să voteze NU la referendum și pentru un candidat susținut de Șor.
În cadrul investigației am arătat cum susținătorii plătiți ai Blocului „Victorie” (Pobeda) au fost mobilizați prin intermediul chaturilor de pe Telegram coordonate de gruparea lui Ilan Șor să participe la întâlnirile electorale ale Victoriei Furtună.
Iar o investigație a proiectului media „CU SENS” arătat că Vasile Tarlev este susținut de rețeaua lui Șor și că participanții la un evenimente electoral al acestuia au primit câte 400 de lei.