Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum a încercat Șor să…

Cum a încercat Șor să creeze un partid pro-european: declarațiile lui Mihail Bagas în dosarul Nesterovschi

Foto: ipn.md

Mihail Bagas, fost candidat la Primăria Chișinău, a depus mărturie în dosarul deputatului Alexandru Nesterovschi, care este acuzat de corupere pasivă și pregătirea finanțării ilegale a partidelor. Martorul a declarat că este prieten cu Ilan Șor de mai bine de 20 de ani și a povestit cum oligarhul dorea să creeze un partid proeuropean, scrie Europa Liberă.

La audierea din 18 septembrie, Bagas a declarat că, în 2023, Șor i-a cerut să îl ajute să creeze un nou proiect politic cu un vector proeuropean. Bagas a refuzat, invocând lipsa de timp, dar i-a recomandat lui Șor să-l contacteze pe Adrian Culai, cu care este prieten din 2013, când ambii erau membri ai Partidului Liberal Democrat (PLDM).

În iunie 2023, Bagas a zburat alături de Culai în Israel pentru a i-l prezenta lui Șor. Martorul a declarat că a călătorit acolo la cererea lui Culai, care nu dorea să zboare singur. În timpul întâlnirii, Șor le-a spus că fosta deputată Arina Spătaru va fi liderul noului proiect politic. Potrivit lui Bagas, Culai a fost „foarte fericit” când a aflat despre asta.

În cadrul aceleiași întâlniri, s-a discutat că Culai ar trebui să își vândă afacerea unui antreprenor român pentru a finanța partidul. Bagas a menționat că nu știe dacă înțelegerea a avut loc. Martorul a declarat că Culai ar fi cerut un salariu pentru serviciile sale, iar el însuși nu a pretins o recompensă deoarece atât Șor, cât și Culai „erau prietenii săi”.

Întorși la Chișinău, Bagas și Culai au primit câte un telefon mobil pentru a lua legătura direct cu Șor. De asemenea, la solicitarea lui Șor, Bagas s-a deplasat la Bălți pentru a face cunoștință cu Arina Spătaru, ulterior urmând să se da cu părerea despre ea, notează Europa Liberă.

Martorul a declarat că femeia s-a arătat indignată de vizita sa, a vorbit pe un ton ridicat, iar după două minute a decis să nu mai comunice cu ea. Potrivit lui Bagas, după aceea nu a mai avut nicio legătură cu noul proiect politic și nu știe în ce împrejurări Mihai Godea a acceptat să lase partidul Acțiunea Democratică sub conducerea lui Spătaru împreună cu Culai și să îl redenumească în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

După ce s-a certat cu Spătaru, Bagas a continuat să comunice cu Culai, care îi cerea uneori să livreze „colete” de la Șor. Când procurorul i-a cerut să precizeze ce erau aceste „colete”, Bagas a răspuns că primea mici „pachete calendar” negre pe care le transporta pe motocicleta sa. Martorul a afirmat că nu știa exact ce conțineau pachetele, dar a spus că ar fi putut fi bani în ele.

Răspunzând la întrebările avocatului, Bagas a declarat că știa din spusele lui Culai că Spătaru a primit bani de la Șor pentru a organiza un festival, care a fost folosit pentru a-și promova imaginea, precum și pentru a discuta despre achiziționarea unei mașini Toyota Rav4 și închirierea unui apartament în Chișinău.

Judecătoria Buiucani a luat cunoștință de acest caz pentru prima dată la 21 septembrie 2023.

Atunci, procurorii au cerut ca lui Nesterovschi să-i fie retrasă imunitatea parlamentară și au spus că a primit cel puțin 35 000 de dolari de la Ilan Șor pentru a părăsi Partidul Socialiștilor și a se alătura Partidului Renașterii. De asemenea, a fost acuzat că a dat 50 000 de dolari și 100 000 de lei unui fost deputat pentru a crea un partid pro-european care să acționeze în interesul lui Șor. Nesterovschi a negat acuzațiile și a declarat că a fost persecutat politic.

A doua zi, lidera partidului ALDE, Arina Spătaru, a declarat că ea este fostul deputat căruia Nesterovschi i-a înmânat banii. Ea a declarat că a notificat organele de aplicare a legii și a cooperat cu acestea pentru a descoperi modul în care Ilan Șor finanța ilegal partidele politice. Potrivit acesteia, Adrian Culai a fost singurul membru ALDE care știa că ea lucrează sub acoperire.Tot în septembrie 2023, forțele de ordine l-au reținut pe Mihail Bagas). Bagas a declarat că se consideră nevinovat.

Vorbind în instanță la 18 septembrie 2024, el a dezvăluit că continuă să figureze în cazul finanțării ilegale a partidului ALDE, care este investigat de procuratură. Spătaru, pe de altă parte, susține că le-a dat procurorilor toți banii pe care Șor i-a dat.