Cum a ajuns un partid „necunoscut” în Parlamentul României
De la analiști și jurnaliști la politicieni, multă lume se declară uimită zilele acestea de intrarea în Parlamentul de la București a Partidului Oamenilor Tineri (POT), fondat și condus de Anamaria Gavrilă, fostă deputată AUR, în prezent independentă. Hotnews scrie, că un raport al Expert Forum din 2023, arată că „necunoscuta” Anamaria Gavrilă a intrat în topul politicienilor și influencerilor cu postări anti-ucrainene pe Facebook, folosindu-se de acuzațiile nedovedite făcute de vicepremierul PSD de atunci, Sorin Grindeanu, în legătură cu canalul Bâstroe.
Cum a fost posibil să crească acest partid, aflat sub radar, astfel încât la alegeri să primească mai mult de 6% din voturile românilor? Să fie la mijloc doar intervenția divină a lui Hristos, așa cum a invocat în această dimineață Anamaria Gavrilă, care a promis că „va ține post cu apă”, în semn de recunoștință?
Să căutăm totuși și alte explicații. Prima ar fi susținerea acestui partid față de candidatul la prezidențiale Călin Georgescu.
Virală pe internet cu subiectul Bâstroe
Anamaria Gavrilă nu este nici ea chiar o necunoscută, chiar dacă așa pare. De exemplu, într-un raport al Expert Forum din 2023, care se cheamă „Refugiații din Ucraina – Narativele de dezinformare din România în 2023” vedem că Anamaria Gavrilă se află în fruntea topului politicienilor sau influencerilor care au promovat pe Facebook un discurs anti-ucraineni. În perioada ianuarie – octombrie 2023, deputata a fost peste Digi24, Știripesurse sau influencerul Radu Hossu în ceea ce privește numărul interacțiunilor postărilor sale.
Potrivit raportului Expert Forum, contul de Facebook al Anamariei Gavrilă a înregistrat 701.500 interacțiuni în perioada menționată.
Într-una din postările sale video, ajunsă virală pe Facebook, din 21 februarie, Anamaria Gavrilă se referă, de exemplu, la scandalul din jurul canalului Bâstroe. Deputata susține că „ucrainenii se folosesc de narativa fricii că vor veni rușii peste noi pentru ca să-i lăsăm să facă orice. Nimic nu le mai stă în cale nici măcar distrugerea Deltei Dunării”.
Video-ul nu e doar despre Bâstroe, ci și despre ucraineni în general. Pentru că, mai departe, deputata vorbește despre cum moldovenii vor rămâne fără apă de băut, din cauza „celui mai mare complex energetic” pe care Ucraina vrea să-l facă pe Nistru.
„Specialiștii spun că în Moldova s-ar putea crea o catastrofă umanitară cu sute de mii de refugiați fără ca pe teritorul țării să cadă măcar o bombă”, mai afirmă Anamaria Gavrilă. Desigur, specialiștii în cauză nu sunt identificați în vreun fel. Apoi, se amintește despre încălcarea drepturilor minorității și a bisericilor românești din Ucraina.
Postarea respectivă a avut peste 10 mii de share-uri pe Facebook. Dar nu este singura.
Două zile mai târziu, Anamaria Gavrilă revine pe subiectul Bâstroe și scrie pur și simplu că acest canal „a dispărut de pe Google Maps”, sugerând o conspirație (poate a americanilor?) ca să acopere problema.
Și postează apoi în comentarii și un link la programul politic al Partidului Oamenilor Tineri.
În aceeași zi, pe 23 februarie, Anamaria Gavrilă scrie tot pe Facebook: „Alo, serviciile, cineva să-l scoată din priză pe Iohannis, vă rugăm!”, după ce postează un citat din declarația președintelui despre scandalul Bâstroe: „Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin”.
Pentru cei care nu mai țin minte, scandalul Bâstroe a plecat după ce vicepremierul de atunci, Sorin Grindeanu, a lansat în spațiul public, într-o manieră iresponsabilă, acuzațiile că ucrainenii ar fi început să adâncească această cale de navigație, iar acest lucru „ar putea avea impact asupra mediului și Deltei Dunării”. Afirmațiile demnitarului au fost făcute înainte ca ucrainenii să fie întrebați.
HotNews a cerut explicații Ministerului Infrastructurii din Ucraina și le-a obținut imediat, așa cum ar fi putut proceda și autoritățile române, care au preferat însă să arunce subiectul în public, înainte să-l înțeleagă.
De fapt, autoritatea portuară din Ucraina nu a făcut altceva decât să îndepărteze aluviunile de la cele două intrări de pe canalul Bâstroe (dinspre Chilia și dinspre Marea Neagră). De altfel, nave cu pescaj mic trec pe Bâstroe de ani de zile, fără a afecta în niciun fel Delta Dunării.
Ministerul Transporturilor din România a confirmat trei luni mai târziu, în urma măsurătorilor, varianta ucrainenilor.
În toată această perioadă, politicienii, în marea lor majoritate, au contribuit la umflarea subiectului, unul sensibil pentru români. Să-l amintim aici pe premierul Ciolacu cu declarația sa politicianistă că „Delta Dunării este sacră”.
Are explicații și despre cutremure
Dar nu doar cu Bâstroe s-a făcut cunoscută Anamaria Gavrilă pe internet. Pe 19 februarie, deputata a vorbit, tot pe Facebook, despre legătura dintre cutremure și „extragerea gazelor prin fracturare” în zona Hurezani. Din nou, nicio dovadă prezentată, nicio încercare cât de mică de a-și sprijini afirmațiile pe realitate. Doar emoție, frică și, desigur, sugerarea neputinței guvernanților de a-i proteja pe români.
Pe 12 aprilie, deputata pune pe Facebook o interpelare din Parlament în care vorbește despre „așa-zisa pandemie”.
Exemple sunt numeroase și explică, în bună măsură, cum s-a făcut cunoscută pe internet politiciana care conduce POT. Astfel de postări pe rețelele sociale, care răspândesc frica și furia, se viralizează de obicei singure. Nu au nevoie, nici de boți, nici de troli.
Ce ar putea face autoritățile? Răspunsul e mai complicat, dar măcar pot fi mai responsabile, atunci când lansează subiecte în spațiul public care pot fi speculate emoțional de către populiști.